"Copilul de aur al informaticii" învaţă cinci ore pe zi şi vrea să muncească în ţară: „Mi-ar plăcea să rămân în România fiindcă sunt român“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rareş Buhai, elevul care a câştigat în acest an medalii de aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada din Rusia, respectiv la Olimpiada Balcanică de Informatică de la Belgrad, învaţă cel puţin cinci ore pe zi, vrea să îşi continue studiile în străinătate, dar să lucreze în România.

Anul acesta, bistriţeanul Rareş Buhai a câştigat două medalii de aur la concursuri internaţionale de informatică, respectiv una la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada din Rusia şi alta la Olimpiada Balcanică de Informatică de la Belgrad. Abia întors acasă de la Olimpiada Balcanică de Informatică, desfăşurată la Belgrad în perioada 15 -19 august, Rareş Buhai, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" din Bistriţa, a început pregătirea pentru Olimpiada internaţională de informatică din Italia, care va avea loc la sfârşitul lunii septembrie şi la care România va fi reprezentată de patru elevi, potrivit Mediafax.

Adolescentul spune că a muncit mult pentru fiecare concurs şi continuă să o facă. "Am muncit foarte mult, m-am pregătit pentru asta şi am reuşit să mă concentrez în concurs, la Balcaniadă. A ieşit foarte bine. Informatica îmi place din clasa a V-a, de când am început să învăţ la şcoală această disciplină. De atunci am început să particip la olimpiade. Anul trecut am luat aur la Olimpiada balcanică pentru juniori, la acelaşi concurs ca şi cel de acum, dar varianta pentru juniori, iar de trei ani consecutivi am luat locul întâi la Olimpiada naţională de informatică, iar anul acesta am obţinut două medalii de aur", a declarat Rareş Buhai pentru corespondentul MEDIAFAX. "Copilul de aur al informaticii" spune că, înainte de concursuri, studiază chiar şi peste cinci ore pe zi. "Înainte de concursuri lucrez zilnic în jur de cinci ore, iar pregătirea constă în rezolvarea de probleme, în general subiecte care se dau la aceste concursuri. M-a ajutat şi mă ajută foarte mult domnul profesor Constantin Gălăţan, care este coordonatorul lotului naţional de informatică. Acum mă pregătesc pentru concursul internaţional de informatică din Italia din luna septembrie. M-am calificat şi acolo. Subiectele vor fi mai dificile. Lucrez şi mai mult când e nevoie", a afirmat Rareş.

La acest concurs vor participa peste trei sute de concurenţi din cel puţin 80 de ţări. România va fi reprezentată de patru elevi - Rareş Buhai, un elev din Ploieşti şi doi din Bucureşti. Concentrat pe concurs, Rareş Buhai evită să vorbească despre planurile sale.

"De studiat o să vreau cel mai probabil să studiez în străinătate şi după aceea nu m-am gândit ce voi face. Cu siguranţă că voi continua tot în acest domeniu, al informaticii, dar nu m-am gândit la ceva anume. De exemplu, Google este una din cele mai bune companii care are şi pentru angajaţi cele mai bune oferte, dar nu neapărat că voi vrea acolo. Mai este timp să mă gândesc la asta. Liceul îl voi face la Bistriţa cel mai probabil", a spus el.

Adolescentul mai spune că după absolvirea liceului, cel mai probabil, va pleca în America. "Din străinătate, nu am primit încă oferte, dar probabil că voi primi. Nu ştiu sigur unde mi-ar plăcea să studiez. Cele mai puternice universităţi în domeniu sunt în America, dar mai sunt câteva şi în Anglia. Sunt cele mai puternice centre din lume la informatică. Personal nu ştiu ce aş alege. Deocamdată, mă pregătesc", a spus el.

În timpul liber, lui Rareş Buhai îi place să se informeze de pe reţele de socializare. În afară de computere, el cântă la chitară, joacă fotbal şi citeşte. Aceste lucruri se întâmplă mai ales în timpul vacanţelor, fiindcă odată ce începe şcoala are mult de învăţat. "Am fost primul în clasă ca medie, în semestrul al doilea am luat numai medii de zece. Am mai participat la olimpiada de matematică. Am luat locul întâi la faza pe şcoală, la cea judeţeană nu am mai participat fiindcă s-a suprapus cu un concurs de informatic", a spus elevul.

Pentru performanţele sale, Rareş Buhai a primit şi o bursă de la stat. "Statul acordă premii. Este o premiere la Bucureşti la care se acordă sume destul de mari pentru medaliile la competiţii internaţionale, chiar şi peste o mie de euro. Pentru fiecare medalie obţinută la nivel internaţional se acordă bursă lunară în următorul an în cuantumul salariului minim pe economie. Anul trecut, am avut bursă de 700 de lei lunar pentru medalia de aur la Balcaniada de juniori. Anul acesta, voi obţine cel puţin două astfel de burse pentru competiţiile de până acum", a spus el.

Banii din bursă i-a folosit tot pentru pasiunea lui. "Banii îi folosesc pentru mine. Mi-am mai cumpărat chestii de care aveam nevoie, gen laptop sau alte lucruri pe care părinţii nu îşi permit să mi le ia. Îmi şi strâng banii pentru chestii mai mari de care voi avea nevoie", a declarat el. Fiind ocupat cu olimpiadele, anul acesta nu a fost în vacanţă. Doar la sfârşit de săptămână a mai făcut excursii cu părinţii.

La întrebarea dacă se va întoarce în România după ce îşi va termina toate studiile, Rareş a răspuns: "Mi-ar plăcea să am propria mea afacere în România, fiindcă eu cred că se poate dezvolta ceva aici în acest domeniu. Mi-ar plăcea să rămân în România fiindcă sunt român şi mi-ar place să rămân în ţara mea. Aici mă simt cel mai bine". Acesta locuieşte cu familia într-un bloc ANL din Bistriţa. Tatăl lui este inginer, iar mama asistentă medicală.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite