10% dintre absolvenţii de gimnaziu optează pentru liceele vocaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 10  la suta dintre absolvenţii de a VIII-a  din judeţ se gândesc să-şi continue studiile la liceele vocaţionale din Bistriţa. Cea mai mare concurenţă este la profilul bilingv al Colegiului  „Liviu Rebreanu" din Bistriţa.  Pe cele 60 de locuri s-au înscris în doar o zi peste 100 de copii.

Astăzi a fost ultima zi de înscrieri la liceele de muzică, arte plastice, sportiv sau la profile precum pedagogic sau biligv în cadrul unor şcoli de renume din Bistriţa. La acestea şi-au depus dosarele absolvenţi de gimnaziu din Bistriţa-Năsăud, dar şi din judeţe precum Alba şi Suceava. Astfel s-a putut consta la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba" din Bistriţa, unde pentru cele două clase - cu specializarea arte plastice, respectiv arhitectură şi design - s-au înscris în jur de 30 de copii. Printre aceştia se numără şi fetele Carmen Motogna din Breaza (sat din comuna Negrileşti), Diana Călini şi Maria Mocean din Bistriţa. Ele spun că adoră desenul, că se simt libere când desenează şi îmbină culorile. „Sunt din clasa a V-a la Corneliu Baba. Îmi place enorm să desenez. Mă face să mă simt bine. În plus, am optat pentru acest liceu deoarece că e unul de viitor. M-am înscris la profilul de arhitectură şi design vestimentar fiindcă  vreau să devin designer ambiental. Vreau să le decorez casele bistriţenilor", explică Diana Călini (centru), o absolventă de 14 ani a Liceului „Corneliu Baba".  

Tot  la această şcoală s-a înscris astăzi şi Carmen Motogna (dreapta). Ea a terminat Şcoala Generală „Victor Motogna" din localitatea Negrileşti, în comuna cu acelaşi nume. „Nu m-am hotărât încă ce vreau să devin, dar mai am timp. Vreau doar să desenez şi să fac multe tablouri. Îmi place să pictez natură statică", povesteşte Carmen.

Examen de 5 ore

Cele trei fete vor intra mâine în focul admiterii la liceu. De-abia vineri vor afla dacă au intrat sau nu la şcoala dorită. Primul examen îl dau mâine la ora 9.00. „Începem testul de dimineaţă şi-l terminăm după 5 ore. Ştiu că pare mult, dar crede-ţi-mă că nu e. Ai nevoie de 2 ore pentru construcţia imaginii redate, alte 2 pentru haşurare. Sunt puţine 5 ore", este de părere Maria Mocean (stânga), elevă a Liceului  „Corneliu Baba" încă din clasa I. Mâine desenează natură statică, poimâine personaje, iar joi au de trecut proba la arhitectură. Directorul acestei liceu, sculptorul Alexandru Gavrilaş, spune că profesorii fac pregătiri cu cei aproape 30 de elevi înscrişi încă de o lună jumătate.

Bilingvul, cel mai căutat

Profilul cel mai preferat de elevii bistriţeni este bilingvul de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu". Directorul acestei unităţi, Constantin Rus, afirmă că pentru cele două clase disponibile (bilingv ştiinţele naturii şi biligv istorie-ştiinţe sociale) s-au înscris peste 100 de absolvenţi de gimnaziu. „Copii se mai pot înscrie şi astăzi, la secretariatul unităţii. Şi anul trecut am avut cam tot atâţia elevi înscrişi", adaugă directorul.

O uşoară creştere cu 10%

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Mihaela Hiticaş, spune că se observă o uşoară creştere cu circa 10% privind orientarea absolvenţilor de gimnaziu spre liceele vocaţionale din judeţ.  „Deocamdată, din numărul de clase propuse de directori, putem afirma că mai mulţi copiii merg spre liceele vocaţionale din judeţ faţă de anul trecut. Rămâne însă de văzut cât se realizează în practică. Există în jur de 330 de locuri la liceele sportive, de artă, de muzică şi la profilul bilingv", afirmă Hiticaş.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite