Bistriţenii îşi „spală“ rufele în public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şarşemica Negru spune că nu ştia de amenzile pentru rufele întinse
Şarşemica Negru spune că nu ştia de amenzile pentru rufele întinse

Oamenii nu se mai satură de întins rufele pe domeniul public. Chiar dacă riscă amenzi între 100 şi 500 de lei, bistriţenii sfidează orice risc şi spun că nu au unde să îşi atârne hainele

În spatele mai multor blocuri din oraş a devenit o obişnuinţă să găseşti  trunchiuri de copaci legaţi cu sârmă pe care sunt intinse prosoape, pulovere sau chiar lenjerie intimă. Cu toate că, de un an de zile, existăun regulament de bună gospodărire a oraşului care prevede amenzi pentru cei care apelează la astfel de practici, oamenii spun că sunt nevoiţi să ăşi întindă rufele pe spaţiul public. 

Strada Arţarilor, raiul rufelor afişate în public  

Una dintre cele mai renumite zone cu astfel de practici din oraş este strada Arţarilor. Aici, locatarii au improvizat diverse suporturi pentru a-şi întinde rufele. Fie că e vorba de frângii care atârnă de la balcoanele etajelor superioare, fie că au legat doi copaci cu o sârmă, cert e că oamenii nu s-au sfiit să îşi aşişeze garderoba în public. „Nu am unde să le întind în casă. Ştiu că nu e frumos, dar din când în când e necesar. Nu ştiam că se dau amenzi pentru aşa ceva, deşi, pe undeva, nu e normal să atârni haine oriunde", este de părere Şarşemica Negru, o pensionară de 72 de ani. Poliţiştii comunitari spun că, în ciuda controalelor,  oamenii nu renunţă la acest obicei. „În perioada februarie-martie a acestui an, am dat cinci avertismente cu dispoziţia de a remedia situaţia. Săptămâna trecută am fost în zonă şi săptămâna aceasta şi cealaltă o să verificăm dacă s-au conformat", spune Ovidiu Gabrian, şef de serviciu în cadrul Poliţiei Comunitare Bistriţa. Acesta mai spuen că bistriţenii care îşi întind rufele pe domeniul public sunt pasibili de amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.

Animalul de companie, motiv de amendă

Pe lângă nerespecatarea prevederilor legate de întinsul rufelor, bistriţenii par să fie campioni şi la ignorarea măsurilor obligatorii atunci când deţin animale de companie. Potrivit regulamentului de bună gospodărire a oraşului, proprietarii de animale trebuie  să îşi ţină animalele în lesă şi să dispună, pe durata plimbărilor prin oraş, de pungi, făraş şi măturică pe care sunt obligaţi să le folosească pentru a curăţa în urma animalelor.  În caz contrar, aceştia riscă amenzi care variază între 100 şi 1.000 de lei. Puţini sunt, însă, cei care respectă regulamentul. „Îmi iau cu mine mărută şi făraş pentru că nu vreau să risc. Am observat că nu mulţi fac aşa, din păcate", spune Iuliana Piciu, o tânără de 28 de ani. Şi poliţiştii comunitari confirmă că mulţi bistriţeni nu ţin de cont de aceste reguli. „În ultimele două luni s-au aplicat 27 de sancţiuni , dintre care 10 amenzi contravenţionale, pentru nerespectare  prevederilor legate de animalele de companie. Valoarea totală a amenzilor date a fost de 1.300 de lei", explică Gabrian.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite