Constantin Gălăţan este profesorul anului la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Naţională de Informatică a Ministerului Educaţiei l-a ales în unanimitate, acum doi ani, coordonatorul lotului care reprezintă România la olimpiadele internaţionale de informatică.

Constantin Gălăţan este profesor de informatică la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa. Acesta a făcut manuale de profil, a fost membru în numeroase comisii de informatică ale Ministerului Educaţiei şi se poate mândru cu numeroşi olimpici naţionali.

„În informatică nu ai timp să te plictiseşti"

S-a făcut dascăl pentru că îi place să lucreze cu copii. „Îi poţi educa, le poţi modela caracterele. În plus, în această disciplină eşti mereu în contact cu noul, cu schimbările de ultimă oră apărute. În informatică nu ai timp să te plictiseşti", spune Constantin Gălăţan. Când era mic privea meseria de profesor drept una respectabilă, dar nu una pe care ar urma-o. În timp, însă, a descoperit că se potriveşte structurii sale interioare. A urmat Facultatea de Fizică a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, iar din 1989 a predat, o perioadă, fizică.

După vreo patru ani a ieşit din sistemul de învăţământ, însă s-a întors ca dascăl de informatică, decizie pe care nu a regretat-o deoarece, în timp, a obţinut cu elevii săi numeroase performanţe. „Este o mare satisfacţie când vezi că şcolarii încep să înţeleagă disciplina pe care le-o predai, iar după aceea încep să o îndrăgească şi să o iubească. E plăcut când îmi întâlnesc foşti elevi care lucrează la firme de programare", povesteşte bistriţeanul.

 Coordonează online lotul naţional de info

Lucrează cu cei mai inteligenţi tineri din ţară. Participă la pregătirea olimpicilor din 2005, iar din 2008 este coordonatorul lotului naţional de informatică, juniori şi seniori, al României. „În urmă cu doi ani am fost ales, în unanimitate, de către membrii Comisiei Naţionale de Informatică a Ministerului Educaţiei drept coordonatorul lotului", explică profesorul.

Instruirea viitorilor olimpici se face atât sub forma a două tabere naţionale, a câte 10 zile fiecare, cât mai ales online. „Fac pregătire permanentă pe mail cu juniorii lotului. Le dau probleme şi mereu îi testez", afirmă profesorul.

Bistriţa, gazda Balcaniadei Internaţionale

În 2010, acesta a însoţit lotul în Canada la Olimpiada Internaţională de Informatică pentru Seniori, respectiv la Muntenegru, unde a avut loc Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori (balcaniada este un concurs internaţional separat de olimpiada internaţională de informatică).

„Bistriţa va găzdui, în acest an, Balcaniada Internaţională de Informatică pentru juniori şi seniori. Era rândul ţării noastre să fie gazda acestui mare eveniment. Competiţia se va organiza în oraşul nostru pentru că şi eu am avut un cuvânt de spus", adaugă dascălul.

Acesta a primit, luna trecută, titlul de „Profesorul anului 2010". „S-a făcut propuneri pe catedre, de la toate şcolile şi filiala unei firme mi-a acordat premiul", adaugă Gălăţan.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Cum vedeţi noua Lege a Educaţiei?

Mă îngrijorează faptul că informatica nu apare deloc în noua Lege a Educaţiei. Aceasta înseamnă că nu va fi materie de bacalaureat. Dacă faci o reformă, nu văd de ce să strici un loc bun. Secţiile de matematică-informatică au fost şi sunt un succes în ţară. Performanţele obţinute vorbesc de la sine.

PROFIL

Născut: 24 ianuarie 1965, Luduş, judeţul Mureş

Studii: studii postuniversitare de informatică la UBB Cluj-Napoca

Familie: căsătorit, un copil

Ce-i place:

Îi place să citească studii de fizică şi beletristică. Are mulţi scriitori preferaţi, însă Ernest Hemingway şi Saul Belaw sunt favoriţi. Merge la o sală de fitness şi îşi încurajează elevii să facă sport pentru că este benefic. Vacanţele şi le petrece cu familia la munte şi mare.

Ce nu-i place:

Îl îngrijorează faptul că unii părinţi aruncă vina pe profesori şi pe şcoală pentru eşecurile copiilor. „Nu este corect. Primele lecţii de educaţie le primesc copiii acasă, în familie. Unii părinţi preferă să acorde cadouri în loc să ofere acea afecţiune şi atenţie de care copilul are nevoie. Astfel îl îndepărtează, inconştient, pe copil de simţul valorii", susţine profesorul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite