Constantin Gălăţan, profesorul olimpicilor la informatică din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Gălăţan
Constantin Gălăţan

Locul I în Topul profesorilor cu care Bistriţa se mândreşte este ocupat de către profesorul Constantin Gălăţan, ce care predă informatică la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu din Bistriţa, dar care este şi coordonatorul lotului olimpic de informatică.

Performanţele pe care le-a obţinut la concursurile la care a participat alături de elevii săi, dar şi respectul elevilor de la clasă care vorbesc despre el foarte frumos l-au clasat pe Constantin Gălăţan în topul profesorilor cu care Bistriţa Năsăud se mândreşte.

Vasile Sorohan, profesorul pasionat de chimie de la Iaşi

Originar din judeţul Mureş, profesorul de informatică a terminat Facultatea de Fizică din cadrul UBB Cluj-Napoca şi a predat la început aceată materie. Deoarece nu s-a gândit niciodată să urmeze o carieră de dascăl, după patru ani a renunţat însă la catedră şi a părăsit sistemul educaţional. Atunci când s-au introdus orele de informatică în şcoli s-a întors şi el ca şi profesor şi de atunci nu a mai plecat din acest sistem în care a ajuns să se simtă foarte bine. A ajuns să-i placă sentimentul pe care îl are atunci când îi învaţă pe elevi tainele informaticii şi mai apoi să-i vadă pe cei cărora le-a predat la clasă informatică, ajung mai apoi programatori la diferite firme de specialitate.

Rezultatele foarte bune pe care le-au obţinut de-a lungul timpului elevii săi la concursuri şi olimpiade l-au recomandat pentru postul de coordonator al lotului olimpic de informatică. „Din 2005 fac parte din echipa de profesori care lucrează cu lotul olimpic de informatică al României, iar din 2008 am fost ales, în unanimitate, de către membrii Comisiei Naţionale de Informatică a Ministerului Educaţiei drept coordonatorul lotului", explică profesorul. Performanţele au continuat să apară an de an, apogeul fiind atins în primăvara anului 2011 la Balcaniada de Informatică organizată la Bistriţa când doi elevi ai lotului condus de Gălăţan au reuşit să obţină două medalii de aur, la care s-au mai adăugat cinci medalii de argint şi una de bronz la categoria liceenilor şi încă două de argint şi cinci de bronz la juniori.

Una dintre medaliile de aur a fost obţinută de Rareş Buhai, un bistriţean care s-a pregătit de la început cu profesorul Constantin Gălăţan şi soţia acestuia, tot profesoară de informatică. „Pregătirea olimpicilor se face atât sub forma a două tabere naţionale, a câte 10 zile fiecare, cât mai ales online. Fac pregătire permanentă pe mail cu juniorii lotului. Le dau probleme şi mereu îi testez", explică profesorul care este mândru că poate lucra cu cei mai inteligenţi copii din ţară.„Îi poţi educa, le poţi modela caracterele. În plus, în această disciplină eşti mereu în contact cu noul, cu schimbările de ultimă oră apărute. În informatică nu ai timp să te plictiseşti", spune Constantin Gălăţan.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite