Concediul forţat a iscat controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele patru zile de concediu forţat reprezintă pentru unii o scădere de 19,1% şi nu 15,5% cât prevede legea.Câţiva angajaţi ai Spitalului Judeţean sunt revoltaţi şi să gândesc să îşi ceară drepturile în instanţă.

Faptul că sunt obligaţi să stea acasă în concediu forţat îi nemulţumeşte pe majoritatea angajaţilor din sistemul bugetar. Pentru cei ai Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud zilele libere sunt cu atât mai rău-venite cu cât la sfârşit de lună vor primi cu 19,1% mai puţin la salariu şi nu 15,5 cât prevede legea. Sindicaliştii spun  că se gândesc serios să îşi ceară drepturile în instanţă, dacă pe fluturaşul de salariu corespunzător lunii noiembrie, vor vedea că remuneraţia le-a scăzut cu mai mult de 15,5%. „Vă daţi seama că nu ne convine, mai ales că nu toţi bugetarii au fost obligaţi să îşi ia patru zile de concediu", spune Viorel Viţelariu, liderul Sindicatului SANITAS Bistriţa-Năsăud. Medicii spun că de vină pentru faptul că vor avea salarii mai mici decât prevedea legea, se datorează managerilor care nu au ştiut cum să facă reducerile de cheltuieli. „Este un lucru anormal, care nu are de-a face cu codul muncii. Vă spun sincer cred că mulţi dintre medicii care ar fi trebuit să stea acasă probabil s-au dus în continuare la lucru pentru binele pacienţilor pe care îi au. Tot ce pot spune e că avem de-a face cu o proastă organizare",  spune dezamăgit de sistemul de sănătate, Constantin Anton, medic primar.  „Eu cel puţin nu mă gândesc să îmi cer dreptul în instanţă pentru că mă gândesc serios să îmi găsesc altă ţară unde să profesez", mai adaugă el.

Patru zile, pentru că aşa scrie în lege

Managerul Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud se află între ciocan şi nicolavă. Pe de-o parte, trebuie să respecte hotărârea de Guvern referitoare la zilele de concediu, pe de altă parte trebuie să se gândească şi la medicii revoltaţi. „M-am bazat pe lege care este foarte clară şi noi nu am făcut altceva decât să respectăm legea. E un lucru într-adevăr neplăcut, dar asta este. Trebuie să respectăm toţi legea", spune Gelu Buta, managerul Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Medicii de la Spitalul Judeţean şi-au luat primele zile de concediu fără plată în 16 noiembrie. În total 2.200 de medici trebuie să lipsească de la muncă, fără să fie plătiţi, câte patru zile în noiembrie şi decembrie.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite