Concedii printre gunoaie la Colibiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii lasă în urma lor pe malul drept al lacului munţi de resturi menajere, pungi şi PET-uri. Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa dau vina pe turişti şi promit o acţiune de ecologizare în luna septembrie.

După fiecare weekend, malurile lacului de la Colibiţa rămân pline de gunoaie. Constantin Hangan, un proprietar de pensiune din zonă, se plânge de gunoiul şi gălăgia pe care o fac o parte dintre turişti. „E o întreagă nebunie când încep chefurile: manele, urlete, iar după o anumită oră încep plimbările cu bărcile cu motor. După plecarea petrecăreţilor, rămâne ca după război. Culmea: nimeni nu are nicio răspundere", se plânge Hangan. El precizează că la faţa locului au venit de fiecare dată jandarmii, poliţiştii din comuna Bistriţa-Bârgăului, dar, din cauza regimului juridic al locului respectiv, nimeni nu poate face nimic. „E vorba de un teren de câteva hectare care aparţine unei persoane, care este plecată în Indonezia şi nu a mai fost în ţară de ani buni. Aşa că acolo fiecare face ce vrea", spune Hangan.

Autorităţile reacţionează

Daniel Ştefan Rus, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, de care aparţine lacul, spune că luptă cum poate cu gunoaiele. „Noi facem zi de zi curăţenie, dar nu putem face nimic contra  nesimţirii şi necivilizaţiei. Turiştii ar trebui să aibă bun simţ şi să-şi strângă gunoaiele în saci, după care să le arunce acolo unde permite legea", spune Rus. Şeful SGA BN mai precizează că în luna septembrie va avea loc o amplă campanie de curăţare a malurilor lacului.

Şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Ioan Borş, spune că instituţia pe care o conduce va aplica amenzi şi că în weekendul următor va trimite la faţa locului doi inspectori.

Vasile Laba, primarul comunei Bistriţa-Bârgăului, de care aparţine localitatea Colibiţa, consideră că rezolvarea situaţiei este la mâna Gărzii de Mediu şi a SGA. „Noi nu putem decât să trimitem poliţia acolo, iar amenzile vizează doar o posibilă tulburare a liniştii şi ordinii publice. Practic, e vorba de un teren particular, deci el nu aparţine comunei. Ceea ce facem noi este să curăţăm malurile lacului", a declarat primarul.

Casetă

Lac de 270 de hectare

Lacul Colibiţa a fost amenajat în scop hidroenergetic în perioada în perioada 1977 - 1991 pe cursul râului Bistrița. Are suprafața de 270 de hectare, lungimea de 13 kilometri și volumul de 65 de milioane de metri cubi, fiind situat la o altitudine de 900 m. Pe malurile lacului se află stațiunea turistică Colibița.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite