Compania Naţională de Drumuri Naţionale somează Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CNADR cere autorităţilor judeţene o reconfirmare a certificatului de urbanism, pentru varianta de sud a centurii Bistriţei.Oficialii companiei ameninţă cu retragerea finanţării , în timp ce Consiliul Judeţean cere dezbatere publică

Povestea centurii ocolitoare  nu s-a încheiat încă, deşi ministrul Radu Berceanu a avertizat la începutul săptămânii că Bistriţa va pierde finanţarea . Ultimul episod în acest război al declaraţiilor este o adresă trimisă Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud  care este invitat de Compania Naţională de autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR)  să reînnoiască certificatului de urbanism acordat pentru varianta sud , certificat emis şi retras de autoritatea judeţeană.

CNADNR contra Consiliul Judeţean

 În adresa pe care CNADNR a trimis-o Consiliului Judeţean, este specificat cât se poate de clar faptul că instituţia trebuia să confirme până vineri seara dacă va reconfirma sau nu certificatul de urbanism emis anul trecut pentru centura ocolitoare a municipiului Bistriţa. Cei de la CNADNR susţin că în caz contrar există posibilitatea ca finanţarea europeană cerută în acest scop să se piardă.
După ce în document, CNADNR reface întreaga poveste a celor două variante ale centurii, nord, respectiv sud şi aminteşte faptul că SC IPTANA SA este proiectantul agreat de companie, aceasta spune că din analiza celor de la Iptana reiese faptul că doar varianta sud este fezabilă şi deci se încadrează în toate normele europene pentru construirea de asemenea gen de drumuri. De asemenea, adresa susţine că CNADNR a fost înştiinţată indirect de faptul că reprezentanţii Consiliului Judeţean au denunţat certificatul de urbanism acordat în 2009: „ Prin adresa numărul 6929/II emisă de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud CNADNR  a fost înştiinţată indirect printr-o copie a adresei transmisă către Primăria Bistriţa că certificatul de urbanism îşi încetează valabilitatea, fapt care contravine legislaţiei în vigoare. În ciuda solicitărilor CNADNR către autorităţilor locale de a-şi reconsidera poziţia nu au putut fi obţinute avizările", mai spune adresa trimisă în 3 august. Acelaşi document mai arată că în cazul în care nu se reconfirmă certificatul de urbanism obţinut pentru varianta iniţială, există posibilitatea retragerii de la finanţare a execuţiei lucrării. Această variantă presupune construirea unei centuri ocolitoare în lungime de 14,42 kilometri, care să traverseze pe la sud municipiul şi a cărei valoare a fost estimată la circa 174 milioane euro.
Totodată, adresa mai susţine că alte trei trasee derivate din varianta sud şi verificate pe teren de cei de la Iptana s-au dovedit a fi nefezabile, ceea ce pune sub semnul întrebării întregul proiect.

Fără un alt certificat de urbanism

Adminstratorul judeţului, Vasile Negruşeri, spune că adresa semnată de CNADNR a ajuns la Consiliul Judeţean, dar că această instituţie nu va mai emite un alt certificat de urbanism: „ Trebuie să existe o dezbatere publică. Este  un obiectiv important, pe care trebuie să îl tratăm cu atenţie, trebuie discutat cu populaţia, pentru că nu se poate accepta opinia primarului", explică Negruşeri. El mai spune că CNADNR trebuia să facă o documentaţie conform legii, o documentaţie care să fie dezbătută public şi care să fie aprobată de Consiliul Local. Reamintim  că în luna iunie Consiliul Local Bistriţa şi-a dat acordul pentru construirea unei centuri ocolitoare a municipiului, însă variantele aprobate au fost diferite faţă de cea a proiectantului Iptana SA, una mergând pe traseul centurii vechi de nord, iar a doua pe un traseu în zona de sud, dar mult mai lung decât cel pentru care s-a dat iniţial certificatul de urbanism de către Consiliul Judeţean.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite