Bistriţa : Comercinaţii de haine din piaţă îşi vând sănătatea pe bani puţini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Comercinaţii de haine din piaţă îşi vând sănătatea pe bani puţini
Bistriţa : Comercinaţii de haine din piaţă îşi vând sănătatea pe bani puţini

Cei mai mulţi vânzători de haine stau până la 10 ore în ploaie şi frig. Pentru că nu au o altă sursă de venit, aceştia sunt obligaţi sî suporte frigul şi umezeala şi riscă să dezvolte boli grave

Vânzătorii de haine din zona Gării şi cei din Piaţa Indepenedenţei îşi riscă sănătatea în fiecare zi pentru un câştig de mai puţin de 200 de lei. Majoritatea comercianţilor recunosc că afacerile merg prost, dar că nu pot renunţa pentru că nu au altă sursă de venit. Câştigul minim din vânzări se traduce însă, în opinia medicilor, în pierderi mari la capitolul sănătate şi rezistenţă fizică.

Îşi expun marfa de la ora 06.00

Tinca Ricean este o pensionară de 62 de ani, care de cinci ani lucrează ca vânzătoare la o tarabă în aer liber. În fiecare dimineaţă, înainte de a se crepa de ziua, femeia îşi aranjează marfa pe masa din zona Gării. „Stau şi câte 10 ore pe zi. De la 06.00, de când desfac marfa, şi până seara. Vânzările merg foarte prost, vă spun. De-abia dacă mai vând de 200 de lei pe zi, în zilele bune. Stăm aici, ne mai încălzim cu un ceai, cu o cafea. Ce să facem? Ne trebuie şi bani“, spune vânzătoarea, îmbrăcată bine: cu o vestă, o haină groasă  şi o glugă trasă peste căciulă. În Piaţa Independenţei, cel mai popular loc pentru vânzarea de haine, tarabele comercianţilor sunt tot rare. Aici, comercianţii au un acoperiş deasupra capului, spre deosebire de cei din zona Gării, însă se plâng de chiriile mari şi de concurenţa magazinelor second-hand şi a celor cu preţ unic. „Chiria pe masă e de aproape 212 lei pe lună, pentru o masă de doi metri pătraţi. Vânzările merg foarte prost. Oamenii nu mai cumpără marfa de la noi, se duc şi îşi iau din second-uri cu 10 lei, la ofertă“, spune Cornel Codreanu, un comerciant de 62 de lei. Acesta adaugă că lucrează împreună cu soţia şi că fac cu schimbul iarna, ca să nu răcească. „Mai vine şi soţia şi stă 3-4 ore. Cu pensiile noastre numai nu ne descurcăm, iar să închiriem un magazin e prea scump, acum când nu se vinde mai nimic“, mai crede bistriţeanul. Omul crede că, din ianuarie, tot mai puţini vânzători îşi vor pune lacăt pe afaceri, mai ales că, spune acesta, chiriile pe mese vor mai creşte.

Statul în frig dăunează grav sănătăţii

Anca Ruşti, medic de familie, spune că oamenii care stau mai multe ore în frig ăşi pun în pericol sănătatea. „Am o pacientă cu astm bronşic, care vinde în piaţă. Este recomandabil ca oamenii să nu stea mai mult de două ore în frig. Apoi trebuie luată o pauză, în care să consume ceva cald“, explică medicul. Andreea Vârvaş, medic specialist în medicina muncii, spune că cei care lucrează în condiţii speciale de temperatură sunt obligaţi prin lege să îşi facă examinări medicale periodice. „Cei care sunt expuşi la temperature scăzute pot fi afectaţi de conjunctivite, boli renale, roşeaţă a degetelor, dermatite“, mai explică Andreea Vârvaş.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite