Colegiul Andrei Mureşanu, reabilitat după aproape un secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea construită din 1912 va suferi reparaţii capitale în valoare de  aproape 8.400.000 de lei. Şantierul va fi deschis cel mai probabil în vară, iar lucrările au termen de execuţie 29 de luni

După 12 ani de când se lucrează la o soluţie tehnică de realizare a acestor lucrări, clădirea Colegiului Naţional Andrei Mureşanu va intra, în sfârşit, în şantier vara aceasta. Lucrările vizează reabilitarea exterioară şi interioară a clădirii, schimbarea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare, dotarea cu echipamente IT şi mobilier, dar şi renovarea sălii de sport.

Prima expertiză tehnică s-a făcut acum 12 ani

Camelia Tabără, directorul Colegiului Andrei Mureşanu, spune că până şi găsirea unei soluţii tehnice pentru reconsolidarea unităţii de învăţământ are o istorie în spate. „Prima expertiză tehnică, prin care se recomanda reabilitarea capitală, a fost făcută în urmă cu 12 ani. A urmat o variantă de proiect realizată de către Primărie şi apoi o revizuire din partea Băncii Mondiale. În cele din urmă, planul a fost refăcut anul trecut şi a obţinut finanţarea", spune Camelia Tabără. Aceasta adaugă că lucrările vor începe la vară şi că activitatea celor aproape 1.700 de elevi ai şcolii nu va fi afectată. „După începerea noului an şcolar vom găsi soluţii să mutăm copiii.  Până la vară nu vor fi probleme", a mai spus directoarea. Potrivit fişei de proiect, luna estimată pentru începerea implementării proiectului este aprilie, în timp ce lucrările efective vor începe în luna iunie şi se vor încheia, cel mai probabil, în august 2012. Valoarea totală a proiectului este de aproape 8.400.000 de lei, din care contribuţia proprie a municipalităţii este de aproape 180.000 de lei, restul fiind fonduri nerambursabile asigurate prin Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest.

O clădire monument istoric

Clădirea Colegiului Andrei Mureşanu a fost construită într-un an, din 1911 până în 1912.  Fosta Şcoală Regală de fete este cunoscută de generaţiile mai tinere de elevi ca fiind Bastilia, denumire atribuită din cauza zidurilor înalte de la intrare şi  a severităţii  arhitecturale. În 1919, unitatea de învăţământ a devenit „Şcoala civilă de fete Bistriţa", iar după reforma din învăţământ, din 1948, se contopeşte cu Liceul Alexandru Odobescu şi devinde „Şcoala Medie mixtă nr. 2". În 1999 îşi dobândeşte numele „Andrei Mureşanu", un titlu mai mult simbolic, colegiul fiind, de-a lungul vremii, unul dintre cele mai renumite licee ale oraşului. Clădirea se află şi pe lista monumentelor istorice ale judeţului, fiind inclusă în categoria B.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite