Coadă la taxe şi impozite cu 10 la sută mai ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de bistriţeni au venit în ultima zi să plătească dările la bugetul local. Ghişeele lucrează cu program prelungit încă de la începutul săptămânii, iar azi sunt deschise până la ora 18.00.

Reducerea de zece procente la plata impozitelor şi a taxelor locale anuale i-a atras ca un magnet pe contribuabilii bistriţeni pe ultima sută de metri. Astăzi, la primele ore ale dimineţii, în jur de 100 de oameni au trecut pe la Taxe şi Impozite, iar un record absolut s-a înregistrat ieri, când s-au emis peste 1.600 de chitanţe.

40 la sută dintre bistriţeni au plătit taxele

Din cei peste 42.000 de contribuabili persoane fizice din evidenţele municipalităţii, până azi, 40 la sută au plătit dările locale. Reprezentanţii Direcţiei de Taxe şi Impozite spun că procentele ar fi arătat mult mai bine dacă termenul până la care se aplică reducerea de 10 la sută nu era atât de apropiat de sărbătoarea Paştelui. „Până azi cam 40 la sută dintre persoanele fizice au plătit taxele şi impozitele şi în jur de 20 la sută din cei aproape 4.000 de contribuabili persoane juridice. Sperăm ca până la închiderea programului să ajungem la 50 la sută cu persoanele fizice şi la 30 la sută cu cele juridice", spune Adrian Cismaş, şeful direcţiei de Taxe şi Impozite Locale din cadrul Primăriei Bistriţa. Acesta mai spune că numărul celor care şi-au achitat dările ar fi putut fi mai mare. „Mulţi şi-au păstrat banii pentru sărbătoarea Paştelui", crede Cismaş.

Înghesuială la ghişee

Toată săptămâna ghişeele unde se achită taxele şi impozitele au fost asaltate de bistriţeni. „Ieri s-a înregistat un record de echitanţe emise: 1.644", spune Cismaş. Oamenii recunosc că au profitat de reducerea de zece la sută. „Anul acesta am venit un pic mai tâziu pentru că am fost ocupată. Plătesc şi pentru fata mea şi pentru mine şi pentru nepoată. Orice bănuţ contează în ziua de astăzi. Am rupt de unde am avut, cu sărbătorile acestea şi am scăpat şi de grija asta. Am ieşit mai ieftin cu vreo 20 de lei pentru mine, că stau la casă şi cu vreo 120 de lei pentru fiica şi nepoata mea", spune Rafila Cadar, o pensionară de 63 de ani. Pentru a face faţă cererii mari, ghişeele au fost deschise zilnic, începând  de luni, de la ora 08.00 la 14.00 şi după-masa, de la 15.00 la 18.00. Bistriţenii care nu au apucat să îşi plătească taxele mai au timp azi până la ora 18.00.

Sistemul electronic de plată, din aprilie

Spre deosebire de alte oraşe în care dările locale se puteau plăti electronic, prin virament online într-un cont bancar, bistriţenii nu au avut decât alternative statului la coadă. Sistemul electronic este încă în lucru la Bistriţa, dar va deveni funcţional, cel mai probabil, de luna viitoare.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite