Claudiu Trif vrea să înfiinţeze o şcoală de biliard la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Claudiu Trif este unul dintre primii jucători de biliard din ţară şi spune că sportul cu tacul că este un joc de gândire asemeni şahului şi Go-ului.

Lui Claudiu îi place competiţia şi nu se dă în lături de la nicio provocare, de altfel, este jucător de 15 ani. Adoră biliardul pentru că e un joc care te face să gândeşti, dar care te relaxează în acelaşi timp. „O partidă de biliard îţi pune mintea la contribuţie. Sunt tot felul de unghiuri şi efecte pe care trebuie să le calculezi. Lumea asociază greşit biliardul cu ideea de bar, consum de ţigări şi alcool. E un joc de gândire asemeni şahului şi Go-ului", explică Claudiu. A pus prima dată mâna pe un tac de biliard la vârsta de 13 ani, într-o seară când a ieşit cu prietenii în oraş. Spune că prima dată nu a nimerit tabla de joc cu tacul, dar că, în timp, a prins gustul biliardului. La 17 ani a câştigat primul premiu, un loc II pe Bistriţa. Tot atunci juca şi fotbal în echipa  juniorilor de la Gloria Bistriţa. Însă un nefericit accident la coloana vertebrală, când avea 18 ani, l-a făcut să renunţe la fotbal şi să joace mai mult biliard. Despre acest joc spune că e un hobby scump fiindcă o masă şi un tac depăşesc împreună 3.000 de euro. În plus, trebuie schimbată periodic pânza mesei, ceea ce înseamnă încă 300 de euro de cheltuit.

Vicecampion naţional

Claudiu crede că, la biliard, norocul nu are prea mult de-a face cu reuşita. „Ca să câştigi ai nevoie de mult antrenament, talent şi voinţă. Norocul contează prea puţin", apreciază tânărul. De doi ani, Claudiu se antrenează câte o oră pe săptămână, deşi înainte exersa până la cinci ore pe zi. „Acum şase ani au apărut primele rezultate. Am acasă nouă cupe. Aveam zece, dar una mi s-a furat. Cea mai mare reuşită este titlul de vicecampion naţional, pe care l-am obţinut în 2008, la Cluj-Napoca", mărturiseşte Claudiu. El se antrenează periodic atât la Cluj alături de un bun prieten, cât şi acasă, unde are trei mese de biliard. Regretă că nu există în ţara noastră o federaţie de biliard. „Vreau împreună cu nişte prieteni din Cluj să punem bazele unei federaţii de acest gen. În plus, la anul îmi doresc să merg în Filipine, unde se organizează cea mai mare competiţie de biliard din lume. Poate peste doi ani voi şi concura", mai spune tânărul.

Şcoală de biliard la Bistriţa

Se află printre primii opt jucători din ţară la biliard şi spune că nu a urmat niciun curs în acest sens. „Ştiu că există o carte de vreo o mie de pagini despre biliard în România, dar nu am citit-o. M-am gândit să înfiinţez o şcoală de biliard la Bistriţa. Atunci, părinţii ar şti sigur că fii lor sunt supravegheaţi şi în siguranţă", adaugă Claudiu.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ce nu-ţi place la fotbal?

Din păcate, în ziua de azi, fotbalul nu mai este un sport, ci e o afacere. Snooker-ul e un sport în adevăratul sens al cuvântului.

PROFIL

Născut: 31 ianuarie 1982, Dej

Studii: este student la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii „Bogdan Vodă" din Cluj-Napoca

Familie: divorţat, are un băiat de 3 ani şi 4 luni, Darius

Ce-i place

Apreciază la oameni sinceritatea şi modestia. Îi plac thriller-ele, iar actorul preferat este Denzel Washington.

Ce nu-i place

Detestă să se trezească dis-de-dimineaţă. Spune că a întâlnit destui oameni infatuaţi încât să urască aroganţa.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite