Claudiu Şular este istoricul care mediază conflictele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Predă istorie la trei şcoli din oraş, iar din vară este şi mediator cu acte în regulă. Aşteaptă aprobarea pentru a-şi deschide un cabinet de mediere în Bistriţa.

Deşi este născut într-o zi de 13 şi predă istorie de 13 ani, Claudiu Şular se consideră un norocos deoarece viaţa i-a oferit numeroase satisfacţii. Pe plan profesional, a avut mulţi elevi care au obţinut premii şi menţiuni la olimpiadele şi concursurile naţionale de profil. Acum 5 ani a înfiinţat filiala judeţeană a Asociaţiei Profesorilor de Istorie din Românoa (APIR), prin intermediul căreia a scos patru volume de studii de specialitate care să-i ajute pe dascălii de profil la cursuri. Tot prin APIR a fost publicat volumul „Bistriţa - 90 de ani de la Marea Unire".

Claudiu a fost membru în diferite comisii de lucru ale Ministerului Educaţiei privind revizuirea manualelor şcolare. Este autor de articole de specialitate, ghiduri de istorie pentru elevi şi profesori. „În judeţ suntem şase experţi evaluatori ai Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar. Noi verificăm calitatea actului didactic din şcoli, dar nu în cele din Bistriţa-Năsăud", spune Şular.

Un străbunic de poveste

El îi învaţă istorie pe şcolarii de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda", Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba" şi Liceul cu Program Sportiv, toate trei din Bistriţa. S-a făcut profesor pentru că l-au fascinat istoria şi tradiţiile din zona judeţului Mureş, unde s-a născut şi a copilărit.

„Poveştile străbunicului meu mi-au marcat copilăria. Născut în 1903, el a prins ambele războaie. Ne spunea cum oamenii petreceau, pe vremea aceea, sărbătorile, cum era viaţa de zi cu zi şi cât de greu a fost în timpul celui de-al doilea Război Mondial", explică profesorul.

Străbunicul lui, din comuna Râpa de Jos, judeţul Mureş, nu a ajuns pe front, ci doar pe şantierele horthyste de muncă forţată. În cele din urmă l-au eliberat. „Toată copilăria mea am auzit poveştile lui despre venirea americanilor şi Europa Liberă", adaugă Claudiu.

Mediază conflicte

Cu imaginea străbunicului în minte, pentru care vorba este vorbă, Claudiu s-a hotărât să se facă dascăl, deşi spune că nu i-ar fi displăcut să devină poliţist sau avocat. Mereu dornic să se autodepăşească, el a urmat în vară un curs de specializare autorizat de Consiliul Naţional de Mediere. „Aştept aprobarea pentru a-mi deschide propriul birou de mediere în Bistriţa. Am urmat acel curs în vară din dorinţa de a recupera, într-un fel, faptul că nu am optat pentru o carieră juridică", povesteşte Claudiu.

Pentru el, medierea înseamnă rezolvarea problemelor juridice, printr-o cale mai accesibilă şi mai ieftină.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Care este lecţia de istorie pe care o predai fiecărei generaţii?

Le spun elevilor că istoria e o ştiinţă „vie" pentru că ne este utilă în fiecare zi. Încerc să le cultiv capacitatea de analiză şi interpretare proprie. Le spun să nu se lase influenţaţi de manipulări şi interpretări eronate. Consider că istoria trebuie să fie predată şi înţeleasă altfel decât o simplă înşiruire de date şi evenimente.

PROFIL

Născut: 13 februarie 1975, Reghin, judeţul Mureş

Studii: masterat în istorie orală UBB Cluj-Napoca

Familie: căsătorit, două fiice, Irina şi Petra

Ce-i place:

Adoră să călătorească şi să petreacă cât mai mult timp cu cei dragi. Familist convins, lui Claudiu îi place să-şi împartă timpul în aşa fel încât să se ocupe de Irina şi Petra, cele două fiice ale sale. Îi place să citească şi să înveţe din experienţele altora.

Ce nu-i place:

Detestă superficialitatea, aroganţa, minciuna şi lipsa de caracter. „Nu-mi mai place când un om care vorbeşte nu e ascultat, dar şi când unui om nu i se răspunde atunci când a pus o întrebare. Urăsc ideea de a pune beţe în roate la ceva ce merge", afirmă Claudiu.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite