Claudiu Iuşan este biologul care îngrijeşte Parcul Munţii Rodnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De şase ani lucrează în cadrul Rezervaţiei Biosferei Parcul Naţional Munţii Rodnei şi este preşedintele Asociaţiei Eco Rodna.  Prin tot ce face are grijă ca banii europeni să fie folosiţi în proiecte pentru protejarea naturii.

Claudiu Iuşan este un bilog pasionat de meseria lui.  Încă din copilărie a iubit natura şi a simţit că trebuie să facă ceva pentru a o proteja. „O întamplare mi-a marcat puţin destinul. Era prin 1993, când urcam prima dată în Pietrosu Rodnei. Am întâlnit atunci nişte braconieri care vânaseră capre negre, ceea ce m-a impresionat atât de mult încat mi-am facut o promisiune ca,  pe viitor, să lucrez pentru acest parc naţional şi să contribui la conservarea faunei locale. În 2004, mi s-a oferit şansa să particip la un concurs de biolog pentru Parcul Naţional Munţii Rodnei", povesteşte Claudiu.  

Un moroşan pe meleaguri bistriţene

Câştigarea postului de biolog în Parcul Naţional Munţii Rodnei coincide cu stabilirea lui Claudiu într-un alt judeţ decât cel în care a crescut. „Am venit direct din Parcul Naţional Retezat, unde lucram într-un proiect de inventariere de capital natural. Îmi place să cred că sunt omul potrivit la locul potrivit. Există o asemănare uimitoare între zona Maramureşului şi Ţara Năsăudului. Mă simt ca acasă aici. Până în prezent, am lucrat în diverse proiecte în toată ţara, dar nicăieri nu m-am simţit ca aici", este convins biologul. Atât de mult îi place ceea ce face încât s-a pus serios pe treabă şi spune că proiectele vin unul după altul. „Circa 15 proiecte s-au derulat deja sau sunt în curs de implementare. Cel mai important, şi cel pentru care m-am zbătut cel mai mult, e tocmai cel aprobat acum o luna:  «Măsuri de management conservativ al biodiversităţii Parcului Naţional Munţii Rodnei», în valoare de 600.000 euro, finantat prin fonduri structurale. Proiectul va stabili un sistem eficient şi performant de conservare a biodiversităţii Parcului", explică Iuşan. Acesta mai spune că actualul post reprezintă pentru el un vis împlinit. „E o pasiune greu de explicat. Mă simt om prin munca mea şi sunt fericit când obţin şi rezultate. Consider Munţii Rodnei tot ceea ce am visat", mai spune Claudiu.

Trebuie să învăţăm să respectăm natura

Bilogul este convins că educaţia în domeniul protecţiei mediului este una deficitară. În şcoală nu se învaţă aproape deloc. „Dacă nu respectăm mediul, plata o primim de la natură. Încălzirea climatică, calitatea proastă a apei sau dezastrele de tipul inundaţiilor de la Târlişua, sunt o consecinţă directă. Trebuie ca fiecare dintre noi să înţeleagă rostul lui într-un mediu şi să respecte nişte principii de bază. Consider aceste reguli ca parte a educaţiei celor şapte ani de acasă. Mai greu e să conştientizezi persoanele în vârstă privind importanţa protecţiei mediului şi, cu precădere, pe acei care au încălcat tot timpul regulile", este de părere Iuşan.

Întrebare şi răspuns

Ce planuri de viitor ai?

Am foarte multe vise. Printre ele ar fi elaborarea ghidurilor de specii pe grupe sistematice, construirea unui centru de vizitare (deja proiectul e depus de 3,5 milioane euro şi aştept răspunsul evaluatorilor). Ar mai fi obţinerea unor ceritifcate care să ateste acest parc ca unul dintre cele mai importante la nivel mondial. Vreau să contribui la scoaterea în evidenţă a acestui colţ de rai, să îl fac cunoscut lumii întregi.

Ce-i place:

Claudiu spune că admiră simplitatea oamenilor. „Provin dintre moroşeni, care au suflet mare şi simplu. Ador să stau de vorbă cu astfel de oameni, sunt adevarate lecţii de viaţă. Îmi plac foarte mult tradiţiile, datinile şi obiceiurile, le apreciez şi le duc si eu mai departe. Mă fac să îmi cunosc rădăcinile", mai spune doctorul în biologie.

Ce nu-i place:

„Îmi displace şi nu suport kitschul în viaţa de zi cu zi. Nu-mi plac lucrurile care sunt exagerate şi care  apar ca nuca în perete", recunoaşte Claudiu. Acesta mai spune că ar schimba multe lucruri la cei din jur. „Unul din ele ar fi mentalitatea oamenilor cu privire la protecţia mediului", admite Iuşan.

Profil

Născut: 06 .iunie 1978, Localitatea Târgu Lăpuş, Judeţul Maramureş

Studii: Doctor în biologie, Facultatea de Biologie şi Geologie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

Stare civilă: necăsătorit

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite