Ciprian Constantinescu îi învaţă pe tineri misterele sticlei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De profesie inginer chimist, Ciprian Constantinescu a pus în practică, de curând, un proiect prin care le-a arătat tinerilor din Bistriţa o parte din tainele sticlei. El crede că este păcat că liceenii nu ştiu prea multe despre sticlă, mai ales că se găseşte, sub diferite forme, la tot pasul.

A fost pasionat dintotdeauna de chimie. Dacă prietenilor şi colegilor săi de şcoală această disciplină le dădea bătăi de cap, lui i se părea o joacă. Ciprian spune că această materie s-a potrivit cel mai bine cu structura sa interioară, de aceea a şi urmat ulterior o facultate în domeniu. „Pentru mine a fost cea mai uşoară şi mai plăcută materie de şcoală. Reţinerea formulelor nu era o problemă pentru mine, iar experimentele constituiau o adevărată plăcere", mărturiseşte bistriţeanul. El se consideră unul dintre „vinovaţii" care au înfiinţat profilul economic al Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu" din Bistriţa, unul dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din judeţ. După ce s-a specializat în chimie, Ciprian s-a întors la Bistriţa şi s-a angajat ca inginer chimist la societatea comercială „Cristiro", unde a fost ultimul director de producţie şi unde a lucrat şi tatăl său. „Dacă tata a fost primul director de producţie la Cristiro, eu am fost ultimul pentru că firma a desfiinţat anul trecut funcţia din cauza capacităţii reduse de comenzi", aminteşte inginerul. El crede că sunt prea puţini specialişti în prelucrarea sticlei în oraş, de aceea a încercat să-i atragă pe tineri spre acest domeniu, care presupune creaţie şi dezvoltarea simţului estetic.

Le-a spus tinerilor povestea sticlei

Îi place mult să lucreze cu tinerii, de aceea a pus în practică un proiect, în calitate de şef al Direcţiei Judeţeane pentru Tineret. I-a luat pe liceenii care s-au oferit voluntari în proiect şi i-a dus, de mai multe ori, la fabrica de sticlă din Bistriţa, „Cristiro". Acolo le-a arătat pe viu la ce temperaturi uriaşe au loc procedeele de prelucrare a sticlei şi cu câtă migală se face un simplu pahar. Într-un cuvânt, i-a iniţiat în misterele sticlei, cum s-a numit şi acţiunea lui. „Ştim multe despre sticlă, despre cum se prelucrează ea, dar, de fapt, dacă ne gândim mai bine, nu ştim nimic", susţine Ciprian. Sticla rămâne încă un mister pentru oameni şi fiindcă nimeni nu i-a descoperit formula chimică, deşi obiecte din sticlă se găsesc pretutindeni în jurul nostru, sub diferite forme. Inginerul le-a spus tinerilor că materiile de bază în obţinerea sticlei sunt nisipul, soda şi calcarul, care se încălzesc la 1450 de grade Celsius într-un cuptor. Compoziţia este adusă la 1150 de grade Celsius prin răcire, temperatură la care sticla poate fi prelucrată şi din ea se poate face orice, de la pahare, boluri până la ferestre.

ÎNTREBĂRI şi RĂSPUNSURI

De ce ai iniţiat proiectul „Misterele sticlei"?

Consider că era util. Tinerii din ziua de astăzi nu ştiu foarte multe despre sticlă, poate chiar nimic, iar un strop de cultură generală nu strică nimănui.

Ce gânduri de viitor ai?

Vreau să devin funcţionar public pentru că îmi place să lucrez cu oameni şi pentru că, la ora actuală, urmez şi cursurile unei facultăţi de drept din oraş.

PROFIL

Născut: 13 august 1977, Bistriţa

Studii: Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

Familie: căsătorit, 2 copii, Vlad de 2 ani jumătate şi Patricia de numai 2 săptămâni

Ce-i place

Lui Ciprian îi place să se relaxeze alături de cei dragi, în casa de pe dealul Jelnei, de lângă Bistriţa, mai ales că, de două săptămâni, are un nou membru în familie.

Ce nu-i place

Nu suportă lucrurile care se pot face şi nu se fac. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite