Ciorile şi-au făcut cuib în parcul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zburătoarele au umplut aleile şi băncile din parc cu excremente.Bistriţenii sunt îngroziţi de zgomotul pe care îl fac păsările noaptea şi i-au cerut primarului să ia măsuri

Autorităţile locale promit să scapă oraşul de ciori în maxim o săptămână. Muncitorii de la Direcţia de Servicii Publice (DSP) din cadrul primăriei au cerut pompierilor o autoscară de 30 de metri pentru a putea distruge cuiburile de ciori din copacii.

Parcul este plin de găinaţ

De câteva zile, aleile şi băncile din parcul municipal al oraşului sunt pline de excremente de la cârdurile de ciori care şi-au făcut cuiburi în copacii din zonă. Bistriţenii nu se pot plimba în voie prin parc din această cauză şi i-au scris primarului să ia măsuri cât mai repede. „Aş dori să ştiu daca aveţi în vedere eliminarea ciorilor din parcul mare şi a cuiburilor de ciori.Fac foarte multă gălăgie şi mizerie, iar dacă ai de mers prin parc trebuie să te grabeşti să nu fi murdărit", consemnează pe site-ul domnuleprimar.ro, bistriţeanca  Maria Pop.

Fără ciori, peste o săptămână

Directorul DSP, Ioan Creţiu, spune că săptămâna viitoare va pune oamenii la treabă pentru a scăpa de păsările din parc. „Am cerut de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) să ne dea o autoscară, să putem să ne urcăm şi să scăpăm de cuiburile din copaci. De asemenea, vom vorbi şi cu cei de la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor, să vedem poate ne ajută şi ei", spune Creţiu. Acesta adaugă că şi băncile vor fi vopsite, după ce se vor curăţa. Vasile Trifan, purtătorul de cuvânt al ISU spune că aproape în fiecare an primăria cere ajutor pompierilor pentru a scăpa de cuiburile de ciori. „Autoscara are o înălţime de 30 de metri şi este cea mai mare pe care o avem. Anual o împrumutăm primăriei pentru problema aceasta", spune Trifan.

Vânătorea interzisă în oraş

Directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bistriţa-Năsăud, Valer Negruşa, spune că vânarea ciorilor este interzisă. „Sezonul pentru ciori s-a încheiat la sfârşitul lunii martie. Uz de armă nu putem face în oraş şi nici nu mai putem să facem otrăviri, că ne interzic cei de la protecţia animalelor. Doar primăria poate face ceva, să strice cuiburile şi atunci scăpăm de ele", explică Negruşa. Acesta mai spune că zburătoarele îşi fac cuiburi în tei şi plopi, iar bulevadrul Independenţei, parcul municipal, străzile Grigore Bălan şi chiar Piaţa Unirii, sunt zonele lor preferate. „Aceste păsări au şi o durată de viaţă foarte mare. Corbii trăiesc în medie 30 de ani, iar ciorile pot ajunge şi la 100 de ani de viaţă", mai spune Negruşa.

Ciorile le dau de frucă măturătorilor

De când s-au instalat în parc, ciorile le dau bătăi de cap şi măturătorilor din oraş. „În fiecare an avem probleme cu ele. Noi măturăm zilnic şi nu rezolvăm nimic, a doua zi e plin de excremente peste tot. Trebuie distruse cât mai repede cuiburile", crede şi Nicolae Vădan, director tehnic al societăţii de salubrizare Urbana.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite