Chemat la proces la patru ani după moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citaţiile îi provoacă traume emoţionale soţiei celui decedat. Un profesor bistriţean este revoltat că tatăl său, mort în urmă cu patru ani, este citat într-un proces civil, în pofida faptului că Tribunalul a fost anunţat de moartea bătrânului.

Dascălul supărat este  Viorel Luca, director la Şcoala Generală nr. 2 din Bistriţa. El spune că înştiinţările primite de la Tribunal Bistriţa-Năsăud au început să sosească de acum doi ani şi că tatăl său, Gheorghe Luca, mort în data de 15 februarie 2006, este citat ca pârât într-un proces civil. „O astfel de citaţie a primit ieri, din nou, mama mea. Era foarte supărată când a văzut-o. Ea are probleme cu tensiunea şi nu vreau să mă trezesc într-o zi cu vreo surpriză, mai ales că are inima slăbită", explică Luca. Directorul crede că situaţia creată este o confuzie şi nu ştie ca tatăl lui să fi avut de-a face cu familiile care se judecă pentru proprietarea unor terenuri din comuna Dumitriţa. Iniţial, Viorel Luca spune că nu şi-a făcut nicio problemă şi pentru clarificarea situaţiei a trimis, acum doi ani, Tribunalului Bistriţa-Năsăud, imediat după primele citaţii, o copie după certificatul de deces. Văzând că Tribunalul continuă să-i trimită mamei lui citaţii, profesorul s-a adresat unui avocat, Ioan Şandor de la Cartel Alfa. Acesta l-a sfătuit să nu-şi facă griji deoarece totul este o greşeală. Ca să se convingă de acest fapt, Luca a ţinut să consulte dosarul cu pricina şi crede că această confuzie ar fi pornit de la faptul că pe unul dintre membrii comisiei de fond funciar, amintiţi în proces, are acelaşi nume ca şi tatăl său.

Vrea remedierea situaţiei

Luca vrea ca totul să se termine întrucât îi face rău mamei sale, o pensionară de 84 de ani care locuieste pe strada Cerbului din Bistriţa. „Vreau ca tribunalul să vadă ca este o greşeală. Nu am cum să o port pe mama prin procese. Nu doresc scuze, ci doar remedierea situaţiei", mai spune profesorul. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, Melinda Mureşan, spune că nu este unicul caz de acest gen din instanţele bistriţene şi că trimiterea de citaţii, respectiv a deciziilor în care persoane decedate sunt părţi procesuale este făcută inclusiv pentru protecţia rudelor. „Nu cunosc acest dosar, însă se poate întâmpla ca urmaşii legali  să beneficieze sau dimpotrivă să trebuiască să plătească în urma rudelor. Trebuie să li se comunice urmaşilor dacă au drepturi sau obligaţii. S-a mai întâmplat aşa", explică purtătorul de cuvânt al Tribunalului.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite