Bistriţa: Cheltuielile cu consumabilele reduse la sânge în instituţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Finanţe foloseşte fiecare bucata de hârtie, iar primăria reinscripţionează CD-urile. Bugetele tuturor instituţiilor au fost sever ajustate, iar conducătorii lor se tem că banii nu vor ajunge nici cu economii

Criza provoacă adevărate exerciţii de imaginaţie în instituţiile publice bistriţene în materie de reducere a costurilor.  Funcţionarii întorc pe toate părţile o foaie de hârtie, chiar şi când este vorba de adeverinţe pentru publicul larg, alţii lasă becuri mai puţine şi au temă să comunice mai puţin pe telefoane şi cât se poate de mult pe e-mail.

Clienţii ghişeurilor nu au nimic împotrivă

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud (DGFP) a ajuns cu economiile până şi la munca de ghişeu. Unele formulare şi adeverinţe se eliberează pe foi, care au fost folosite în prealabil şi pe cealaltă parte. “Noi procedăm aşa cam de o jumătate de an, înainte chiar ca şefii să ne ceară să facem economii”, spune Angela Cifor, o funcţionară de la unul dintre ghişeele DGFP. Clienţii nu par  deranjaţi de măsurile de austeritate. “ Cu condiţia să fie vorba de acte oficiale pe care să fiu obligată să le înaintez către alte instituţii şi să risc să fie respinse, nu am nimic împotrivă. Chiar este bine să facă economie”, este de părere Antoaneta Bungărdean, una dintre bistriţencele care-şi aştepta rândul la ghişeu. Palagica Braşov, îşi completează cu întârziere declaraţia de venit. Nu a primit deocamdată decât un formular tipizat, dar nu are nimic împotrivă să i se elibereze documente refolosite: “ E bine să facă şi ei economii. Toată lumea trebuie să facă”, spune femeia.

Directorul general de la DGFP, Sabin Ilieş este surprins că economiile au ajuns până la relaţia cu contribuabilul, însă spune că bugetul din 2009 este cam 60 % din cel al anului 2008. “ eu le-am cerut să economisească atât cât le stă în putere, decizia de la ghişeu a fost luată de şefii de departament. Oricum, reducem cât putem”, spune  Sabin Ilieşi.

Mai puţine CD-uri şi doar e-mailuri

Şi la Primăria Bistriţa se face economie de hârtie şi alte consumabile.  Astfel suporturile CD cu documentaţia şedinţelor de Consiliu Local sunt reutilizate, angajaţii  folosindu-se de posibilitatea pe care o oferă tehnica modernă de a inscripţiona  de mai multe ori diferite documente. Cât priveşte economie de hârtie , aceasta se face doar în circuit intern. Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei a precizat: „ În relaţia cu publicul nu folosim hârtie reutilizată, însă în regim intern reutilizăm hârtie şi facem economii pe cât se poate”.

Instituţia Prefectului are pretenţia ca instituţiile deconcentrate şi primăriile din judeţ să apeleze doar la poşta electronică în relaţia de comunicare dintre ele. Mircea Oliv, şeful de cabinet al prefectului, a precizat că aceste măsuri au fost instituite încă de la începutul anului.

Aceeaşi situaţie şi la Poliţie. „ Noi avem un statut mai aparte, dar suntem conştienţi că e criză şi în consecinţă facem economie la curent, închidem lumina, scriem hârtia pe ambele părţi, lucruri absolut normale dealtfel.”, spune comisarul şef, Sidor Bodescu.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite