Ceramică de Horezu şi Corund pe tarabele de la Interetnic Festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia Mariei Iorga din Horezu trăieşte din ceramică de multe generaţii.Farfuriile şi oalele aduse din patria olăritului sunt confecţionate şi vopsite numai cu produsele manufacturate în casă

Standurile Mariei Iorga de la Interetnic Festival, manifestarea ca a debutat astăzi de la ora 11,00 în faţa Sinagogii Bistriţa ,este printre cele mai vizitate de cumpărători. Femeia şi soţul ei expun şi vând faimoasa ceramică de Horezu, iar preţurile sunt pentru toate buzunarele, de la 4 lei paharul de ţuică sau o farfurie mititică, la 15-20 de lei o farfurie mai impozantă.

Pământ colorat cu pământ

Maria Iorga are 60 de ani şi trăieşte din olărit aşa cum trăiesc mai toţi localnicii din Horezu. S-a apucat de meserie la 17 ani, de când a intrat în familia soţului şi a transmis-o mai departe copiilor şi nepoţilor: „Bunicul soţului a învăţat de la tatăl său şi aşa mai departe, iar noi i-am învăţat pe copii. Nepotul nostru, Ionuţ, are 18 ani, i-a implinit astăzi şi în timpul liber este instructor de olărit, chemat mai peste tot la manifestări", se mândreşte femeia. Nepoţeii mai mici pun şi ei mâna la munca bunicilor, iar multe dintre obiectele de ceramică scoase la vânzare sunt pictate parţial de copiii familiei. „Totul este pictat cu culori natural. De pildă maroul acesta închis de pe acest cocoş tradiţional de Horezu este dintr-un pământ pe care noi îl numim piper. Totul este pământ colorat cu pământ", desluşeşte câte ceva din tainele ceramicii de Horezu, meşterul artizan.

Săptămânal în târguri

Însoţită de soţul ei, Maria Iorga bate ţara în lung şi lat, iar sezonul de expoziţii cu vânzare se termină abia de Sfântul Niculae şi a început de Furii, sărbătoare populară  care în Horezu coincide cu  Joia Mare : „Avem multe invitaţii în Bucureşti, la Muzeul Ţăranului Român, şi pe la toate expoziţiile din ţară. Dacă ne scoatem transportul şi mai rămânem cu ceva suntem mulţumiţi", explică femeia. Una peste alta la pensia de fost cooperatist într-o cooperativă meşteşugărească familia Mariei Iorga ajunge în sezoanele bune chiar şi la 3000 de lei. „este un venit mulţumitor pentru noi. Aici, la Bistriţa ni s-a asigurat masa şi cazare, nu toţi sunt însă aşa generoşi", povesteşte femeia, care datorită ceramicii a văzut lumea: „Am fost printre meşterii selectaţi în 1999 la Expoziţia de la Washington, am văzut Austria, Suedia, Germania, povesteşte Maria Iorga.

Patru târguri într-un singur festival

Interetnicfestival, ediţia a doua, reuneşte un târg al olarilor, unul de artă culinară, alături de un târg de carte şi unul de artă popular.Evenimentul este organizat, astăzi şi mâine  la Bistriţa, în faţa Sinagogii.Organizatorul festivalului, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, a invitat la Interetnicfestival, slovaci şi cehi din Bihor, saşi din Mureş şi Bistriţa,. albanezi şi eleni din Bucureşti şi Ploieşti, ucraineni şi polonezi din Suceava, evrei din Cluj, aromâni din Tulcea, ruteni şi romi din Mureş. Aceştia îşi vor prezenta costumele tradiţionale, dar şi obiceiurile culinare ale etniilor lor. Festivalul promite nu numai o paradă a straielor populare, ci şi un adevărat festin de arome şi specialităţi culinare tradiţionale.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite