Bistriţa: Cavalerii şi domniţele au cucerit burgul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serbările medievale au oprit timpul la Bistriţa. Personajele medievale, dansurile şi meşteşugurile de odinioară au recreat atmosfera vremurilor de glorie ale oraşului

Pietonalul „Liviu Rebreanu” a devenit, astăzi, încă de la la ivirea zorilor, locul unde au poposit, pentru două zile, personajele din poveştile cavalereşti, meşteşugarii şi domniţele din Evul Mediu. Serbările Bistriţei Medievale le-a reamintit bistriţenilor de o faţă a oraşului pe care au cunoscut-o doar din evocările cărţilor de specialitate despre istoria unuia dintre cele mai importante burguri medievale din Transilvania. Întrecerile între cavalerii cetăţii, uneltele meşterilor fierari sau olari, dar şi costumaţii de epocă sau accesorii din piele, au conturat o parte din atmosfera ce a cuprins zona pietonală astăzi.

Dansul medieval pentru începători

Serbările Bistriţei Medievale au început astăzi cu o reprezentaţie a grupului de dans „Nosa”. Tineri costumaţi în haine de cavaleri şi domniţe au dansat în stil medieval, pe acordurile de cimpoi şi tamburină, iar, mai apoi, i-au invitat pe bistriţeni să le ţină pasul. Câţiva curajoşi s-au înscris la lecţiile de dans şi au învăţat repede paşii. „Nu e greu să dansezi. Muzica cere mişcări scurte, graţioase şi fixe. Şi e foarte plăcut”, spune un domn de 40 de ani.

Costumele de împrumut şi vederi cu Bistriţa veche 

Sebările Bistriţei Medievale au reunit zeci de comercianţi cu mărfuri de toate felurile. De la opinci autentice, bijuterii din lemn şi vase din ceramică, până la costumaţii de epocă, pahare unicat şi cozonaci secuieşti, bistriţenii au avut ce vedea la standurile cu vânzare. Ştefania Fieraru a venit tocmai din Braşov şi a adus cu ea costume pentru cavaleri şi domniţe.  Pentru preţuri între 5 lei şi 300 de lei, bistriţenii şi-au putut închiria, timp de o zi sau două, costume de epocă. „Puţini sunt cei care au ales să le închirieze, majoritatea preferă să îşi facă o poză în ele. Este şi mai ieftin, plătesc doar 5 lei pentru o poză”, explică Ştefania Fieraru. La câteva mese depărtare, alţi comercianţi vând vederi cu Bistriţa veche, pictate de mână  sau prelucrate cu tuş. „Avem şi magneţi care costă între 3 şi 5 lei. Suntem din Sfântu Gheorghe şi participăm frecevnt la festivaluri medievale din întreaga ţară”, spune Elena Tiniş, o tânără de 25 de ani.

Serbările continuă în această seară

Serbările Bistriţei Medievale continuă în această după-masă. În aceeaşi atmosferă de azi dimineaţă, bistriţenii pot petrece în stil medieval asistând la un program de excepţie. La ora 16.00 începe semifinala concursului pentru desemnarea celei mai frumoase domniţe, apoi vor avea loc şi o paradă a steagurilor, multe dansuri medievale şi muzică, dar şi momente din istoria Cetăţţii Bistriţei, dramatizate în piese de teatru. Bistriţenii care aleg să îşi petreacă după-masa în atmosfera Bistriţei de odinioară vor afla mai multe despre istoria casei Ion Zidaru şi vor putea asculta un concert de muzică medievală şi tradiţională europenă interpretată de grupul Truverii  din  Bucureşti.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite