Cătălina Sucilea se regăseşte în poveştile lui Creangă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina Sucilă
Cătălina Sucilă

Cadru didactic de aproape 20 de ani, Cătălina Sucilea s-a născut în capitala ţării şi s-a mutat în Bistriţa, în urma unei vizite la o prietenă. Spune despre ea că este o persoană hotărâtă, perseverentă, care iubeşte copiii şi oamenii cinstiţi.

Povestea Cătălinei Sucilea începe din pitoreasca Bucovină. Provine dintr-o modestă familie suceveană care a plecat la Bucureşti înainte de cel de-al Doilea Război Mondial şi s-a întors pe plaiurile natale la pensie. A avut o copilărie frumoasă care seamănă cu cea a lui Ion Creangă. „Ori de câte ori aveau timp, părinţii mă duceau la bunici pe malul Siretului. Am nişte amintiri extraordinare din acea perioadă a vieţii mele. Îmi amintesc că vara mă bucuram cel mai mult. Mergeam cu sora mea şi cu alţii copii la Siret, ne scăldam toată ziua, ne jucam, mâncam, aveam tot felul de peripeţii, făceam ce vroiam. Eram ca şi Nică din «Amintiri din copilărie». De aceea pot spune că mă regăsesc foarte bine în poveştile lui Ion Creangă", mărturiseşte profesoara.

Dacă perioada copilăriei i-a lăsat amintiri de neuitat, în schimb adolescenţa a fost complicată. Cătălina Sucilea a spus că sora ei geamănă împreună cu ea, recent mutate la Suceava, nu-şi găseau locul în noua comunitate. Erau privite cu reticenţă, deoarece erau gemene identice şi lumea nu le deosebea, fiind şi bucureştence pe deasupra.

S-a mutat la Bistriţa în urma unei decizii de 5 minute

La Bistriţa a venit în prima dată în 1994, când avea 22 de ani, într-o vizită la o prietenă şi de-atunci, şi nu a mai plecat. „Ştiind că-mi plac munţii şi drumeţiile, prietena mea din Bistriţa m-a chemat să văd zona. Nu am stat pe gânduri. Aşa cum nu am ezitat nici când m-a rugat să ţin o oră în locul ei la actualul Colegiu Tehnic INFOEL. Văzând că nu-mi displace, m-a întrebat de ce nu rămân. Am stat pe gânduri cinci minute şi m-am hotărât să nu mai plec din Bistriţa",  afirmă dăscăliţa. Iar de atunci predă limbile română şi engleză la Liceul tehnic, Şcoala Generală nr. 6 şi - de trei ani - la Şcoala Generală nr. 2 din oraş. Cum pregătirea didactică îi permite  - are diplome de învăţătoare şi de profesor pentru învăţământul primar -  Cătălina Sucilea ţine ore şi la copiii din clasele I-IV de la Generala nr. 2. În plus, dă ore de română şi engleză deţinuţilor din Penitenciarul Bistriţa.

Ca să fii profesor trebuie să ai chemare

Având în vedere experienţa pe care o are, Cătălina Sucilea crede că nu oricine poate fi cadru didactic. Trebuie să ai chemare, este de părere aceasta. „Adică trebuie să iubeşti copiii, să nu fi egoist şi să-ţi dedici viaţa lor", se justifică profesoara. În plus, cunoştinţele materiei sau ale cursurilor predate elevilor trebuie să fie pe măsură.

Întrebare şi răspuns

Credeţi în relaţia specială demonstrată între gemenii identici?

Acum câţiva ani, sora mea a fost operată pe inimă şi, ca să nu mă îngrijorez, nu mi-a spus nimic. Într-o zi, exact când sora mea era pe masa de operaţii, am simţit brusc o durere în zona inimii şi nu înţelegeam de ce. Am aflat mai târziu ce se întâmplase. Deşi nu cred în paranormal, totuşi este o legătură foarte puternică între noi două.

Ce-i place

 Profesoara iubeşte foarte mult copiii, adoră călătoriile şi drumeţiile pe munte cu prietenii.

Ce nu-i place

 Cătălinei nu-i plac oamenii care nu se ţin de cuvânt şi  nici cei care nu sunt punctuali.

Profil                                                                                               

Născută: 7 octombrie 1968, Bucureşti

Studii: Facultatea de Litere din Baia Mare, specializarea română-engleză

Familie: Căsătorită, nu are copii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite