Cătălin Oprea este istoricul care a ajuns judecător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimul an ca student la Facultatea de Istorie s-a înscris la Drept pentru că vroia să facă dreptate în lume. De un an şi trei luni are însă grijă să facă dreptate în procesele civile înregistrate la Judecătoria Bistriţa.

Cătălin Oprea s-a născut într-o comună din judeţul Ialomiţa şi de mic,şi-ar fi dorit să devină aviator. „Apoi, cu timpul, mi-am descoperit alte calităţi. În liceu, eram bun la matematică şi lumea credea că voi urma Facultatea de Politehnică pentru a deveni inginer", îşi aminteşte Cătălin. Acesta mai spune că, din cauza conjuncturii economice şi sociale de prin anii '90, a ajuns student la Istorie. „În 1993 m-am înscris la Facultatea de Istorie, dar gândul mi-era la Drept. Doar că la vremea aceea admiterea la Drept se dădea din gramatică şi istorie. În timp ce istoria nu a fost o problemă pentru mine, gramatica era", povesteşte, amuzat, Oprea.

Dreptul, a doua facultate

În ultimul an de Istorie, Cătălin a dat admitere la Drept. „Se schimbaseră condiţiile de admitere, iar în loc de gramatică se dădea test din economie polititcă. Aşa am intrat la Drept", spune Oprea. Domeniul justitţiei l-a atras mereu, mai ales că, spune el, este omul care, atunci când îşi propune ceva reuşeşte să îşi atingă scopul. „Mi-am dorit să fiu judecător pentru că mă atrăgea ideea de a face dreptate şi de a restabili ordinea. Recunosc că imaginea mea iniţială despre această meserie, desprinsă din filmele americane, nu s-a susţinut în realitate, dar  am regăsit partea frumoasă atunci când m-am îndrăgostit de dreptul civil", povesteşte judecătorul. Acesta crede că Dreptul Civil este partea cea mai interesantă dintre toate. „Dreptul Penal e un domeniu încorsetat, în timp ce, dreptul civil se bazează pe foarte multe raţionamente şi deducţii logice", mai spune judecătorul.

Judecător la Bistriţa

După absolvire, Cătălin Oprea a urmat paşii necesari pentru a deveni judecător. „Timp de trei ani am lucrat ca şi consilier juridic  în cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa, timp în care am învăţat multe noţiuni pe partea administrativă. Apoi, am lucrat în Prefectura Ialomiţa , unde o vreme am fost şi reprezentant în comisia de fond funciar", îşi aminteşte Cătălin Oprea. Anul trecut, Cătălin a fost repartizat ca judecător la Bistriţa. Avea deja vechime de cinci ani în domeniul juridic, aşa că a susţinut un examen la Institul Naţional de Magistratură şi apoi a devenit judecător. „Puteam alege între Oradea şi Bistriţa. Am ales Bistriţa din două considerente: pentru că era mai aproape de casă decât Oradea, dar şi pentru că Bistriţa este un oraş mai mic şi , pentru început, este mai bine să ai activitate într-o judecătorie mai mică", povesteşte judecătorul. Alegerea nu o regretă nici azi, ba mai mult, nici nu ia în calcul varianta cererii unui transfer, decât în caz de promovare. „Nu îmi este uşor aici, mai ales că lucrăm cu oameni în minus. Dar nu aş vrea să plec. Nu o să fac cerere de transfer nici după ce expiră perioada în care sunt obligat să rămân aici. Mi-ar plăcea să promovez la Tribunal, totuşi", recunoaşte judecătorul.

Întrebare şi răspuns

Cum ţi se par oamenii din Ardeal?

Bistriţa mi se pare un oraş cosmopolit. Am rămas uimit să observ că foarte mulţi bistriţeni au afaceri cu maşini şi că tot Ardealul e plin de parcuri auto şi de magazine second-hand. Oamenii de aici sunt mult mai întreprinzători decât cei din sud.

Ce-i place:

Judecătorului îi place să iasă la plimbare cu fiul lui şi să meargă la cumpărături împreună cu soţia. „Îmi place şi sportul. Când aveam mai mult timp liber, îl şi practicam, acum de-abia mai apuc să îl urmăresc la telivizor", spune acesta.

Ce nu-i place:

Cătălin Oprea nu suportă ipocrizia şi nici nu-i place să mintă. Referitor la oraşul în care locuieşte de mai bine de un an, Cătălin spune că nu este mulţimit de starea drumurilor. „Drumurile sunt o problemă. Sunt mai proaste şi decât cele din sudul ţării", crede judecătorul.

Profil

Născut: 8 aprilie, 1974, Ţăndărei, judeţul Ialomiţa

Studii: Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa

Familie: căsătorit, are un băieţel

Ocupaţie: judecător

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite