Casele din zona Horea, Cloşca şi Crişan abonate la inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canalizarea Bistriţei cedează aici la orice ploaie mai serioasă, iar infiltraţiile apei distrug locuinţele. Ieri apa s-a revărsat  din nou în beciuri, grădini şi curţi iar pompierii au muncit câteva ore ca să o scoată. Problema este veche iar autorităţile îşi pasează reciproc răspunderea.

A fost suficient să plouă trei ore duminică dimineaţa pentru ca locuitorii străzilor de case din apropierea căii ferate să se trezească din nou inundaţi. Apa a făcut aproape impracticabile străduţele laterale, după care s-a scurs în beciuri, grădini şi curţi. Deşi a afectat mai multe străzi, cele mai mari probleme le-au avut proprietarii care locuiesc pe Horea, Cuza Vodă, Cloşca, Crişan şi chiar şi cei cu case pe strada Eroilor.

Unii dintre proprietari au improvizat soluţii de apărare cu saci plini cu nisip la poartă, însă nimic nu a ajutat. „Vedeţi că am pus saci. Apa a trecut însă în curte, în grădină. La vecini este şi mai rău", spune Maria Mureşan, proprietara casei de la numărul 1 din strada Horea., care nu înţelege de ce autorităţile sunt impasibile la problemele lor. Din curtea casei alăturate nu se mai poate ieşi decât cu cizme de cauciuc pentru că în curte apa este de 30 de centimetri. Ionuţ Pătruş, proprietarul spune că situaţia se repetă la fiecare ploaie şi că în afara unor scuze penibile nimeni nu face nimic. Geea Balasz locuieşte în casa de pe colţul străzii Eroilor cu Horea: „Din pricina infiltraţiilor trebuie să reparăm mereu casa. Deşi am reparat-o recent, din pricina umezelii pereţii fac igrasie, iar de mirosul acesteia nu poţi scăpa", explică tânăra. Pe Cuza Vodă , apa s-a retras în câteva ore de pe stradă în beciuri şi grădini: „apa are aproape de jumătate de metru în beci, iar grădina este inundată . Casa este serios afectată din cauza inundaţiilor frecvente ", explică locatarul de la numărul cinci,  arătând spre crăpturile adânci ale zidurilor.

Aquabis dă vina pe primărie

Directorul Regiei de Apă Aquabis, Ioan Şandru spune că apele s-au revărsat din pricina pompelor  bazinului de retenţie a apelor pluviale care a fost pornit cu întârziere. „Bazinul a fost al Apelor Române, dar a fost predat Primăriei Bistriţa în urmă cu câţiva ani", explică Şandru , care mai spune şi că acesta ar trebui să funcţioneze non -stop , ceea ce nu se întâmplă. Viceprimarul Bistriţei, George Avram spune în schimb că problema nu este bazinul municipalităţii, ci subdimensionarea canalizării în zonă. „Nu este adevărat bazinul este problema. De un an şi ceva pompele funcţionează şi împing apa către şanţul de gardă. Însă canalizarea nu face faţă", este convins viceprimarul. Acesta mai spune şi că problema ar fi fost rezolvată dacă Aquabis ar fi prins zona caselor din apropierea căii ferate pe proiectul de reabilitare a canalizării, derulat prin programul ISPA.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite