Cărţile au devenit aproape un lux pentru bistriţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sanda Pop spune că editurile practică mari reduceri de preţuri
Sanda Pop spune că editurile practică mari reduceri de preţuri

Vânzările au scăzut chiar cu 30-40% la cea mai mare reţea de librării din Bistriţa. Puţini bistriţeni obişnuiesc să mai cumpere cărţi în ziua de astăzi deoarece nu le permit buzunarele. Deşi editurile practică reduceri considerabile, grija pentru necesităţile zilnice ale familiei, povara ratelor şi veniturile micşorate de criza economică îi determină pe locuitori să se limiteze la strictul necesar.

Directorul comercial al societăţii „Aletheia" Bistriţa, Virgil Raţiu, spune că oamenii nu mai cumpără cărţi ca anul trecut. „La noi, vânzările au scăzut cu 30-40 la sută faţă de 2009. Cu toate că persoanele cumpără mai puţine volume din librării, ne-au rămas în schimb clienţii fideli care obişnuiesc să achiziţioneze tomuri de beletristică sau cărţi de specialitate", declară Raţiu. El mai aminteşte că editurile nu au scăzut producţia şi, pentru a-şi atrage clienţii, practică reduceri la preţuri între 15 şi 40 la sută. La mare căutare sunt cărţile pentru şcoală, dicţionarele, atlasele, romanele şi nuvele din bibliografia cerută de profesorii de limba română, respectiv poveştile pentru cei mici de la grădiniţă. Acestea sunt achiziţionate fie de elevi, fie de părinţii lor mai ales că o astfel de carte are un preţ ce nu depăşeşte 10 lei.

Mulţi intră în librării, dar puţini cumpără

Vânzătoarea Sanda Pop de la una dintre librăriile Aletheia, numită „George Coşbuc", situată în centrul oraşului, declară că, faţă de anii trecuţi, cumpărătorii sunt mult mai puţini. „Oamenii intră, se uită, spun ce mult şi-ar dori o anumită carte, dar că nu şi-o permit. Unii mi-au zis că pe vremea lui Ceauşescu obişnuiau să-şi ia periodic cărţi", adaugă femeia. Ea a amintit că erau persoane care veneau regulat şi cumpărau diverse volume din librăria George Coşbuc, dar care nu-şi mai pot permite luxul de a procura o carte. Femeia povesteşte că unii dintre aceşti foşti clienţi sunt acum şomeri, iar la alţii li s-au tăiat din salarii. Ea spune că are clienţi, puţini ce-i drept, care cumpără, o dată la câteva zile bune, enciclopedii, care se vând la preţuri între 90 şi 150 de lei, pentru a le oferi ulterior drept cadouri pentru aniversări sau alte momente mai deosebite.

Până şi clienţii fideli sunt mai rezervaţi

Bistriţenii spun că nu le mai ajung banii să-şi plătească datoriile şi cheltuielile de zi cu zi, darămite să-şi cumpere cărţi, iar dacă au făcut-o au luat romane pentru că fiul sau fiica lor aveau nevoie la şcoală. Cornelia Udrescu, o pensionară din Bistriţa, care are în jur de 60 de ani, mărturiseşte că soţul ei ia mai puţine cărţi faţă de anii trecuţi. „Deşi e inginer, bărbatul meu este un mare pasionat de istorie. Atunci când nu-şi cumpără cărţi, atlase istorice şi reviste de specialitate din librării, şi le comandă prin poştă", explică doamna. 

Cu toate că librăriile din Bistriţa au cărţi pentru toate gusturile şi buzunarele, perioadele „bune" în care au cele mai multe vânzări sunt luna septembrie, când începe şcoala, şi acele săptămâni din an când profesorii vin cu cei 100 de euro pentru a-şi procura materiale didactice, cărţi, planşe, hărţi etc.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite