Carnea de porc viu s-a ieftinit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazinele din Bistriţa au oferte speciale de sărbători pentru carnea de porc
Magazinele din Bistriţa au oferte speciale de sărbători pentru carnea de porc

În târgurile bistriţene porcii se vând acum cu 7 lei kilogramul, faţă de 10 cât era săptămânile trecute. În ciuda faptului că preţul este accesibil, bistriţenii nu se înghesuie să cumpere , iar micii fermieri  vând porcii abatoarelor ca să nu rămână păgubaşi

Sărbătorile de iarnă vin cu veşti bune pentru cumpărătorii de carne tradiţională pentru masa de Crăciun, dar cu veşti proaste pentru micii fermieri, care se ocupă de creşterea animalelor. Motivul? Carnea de porc viu s-a ieftinit de la 10 la 7 lei, ceea ce îi nemulţumeşte pe crescătorii de animale. „După ce am crescut un an de zile porci şi am investit mult în asta, acum mie personal nu îmi convine că vând cu 7 lei şi de-abia îmi scot banii pe care i-am dat pe furaje", spune Mircea Zăgrean, crescător de animale. Cu aceeaşi situaţie de confruntă şi procesatorii de carne de porc, pentru care vânzările în magazinele de desfacere au scăzut acum, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Să ştiţi că anul acesta nu şi-au dat încă drumul vânzările, eu zic că se simte criza", spune Ioan Buta, procesator şi distribuitor de carne de porc.

Târgurile de animale, pe cale de dispariţie

Normele europene în ceea ce priveşte creşterea animalelor de către micii fermieri îi obligă pe aceştia să ofere condiţii speciale animalelor pe care le cresc. Un spaţiu de cel puţin doi metri pătraţi pe cap de animal, furaje naturale pentru hrana lor şi condiţii de igienă greu de îndeplinit, îi determină pe oameni să renunţe la afacerile lor. „ Eu cred că în timp, vânzarea în târguri a animalelor va dispărea", spune Stanca Tudor, director executiv al Patronatului Român al Cărnii de Porc.

Promoţii la carne de sărbători

Preţul pentru un kilogram de carne porc creşte de la 7 lei, cât costă în târg, la 14 lei în magazine. Adaosul practicat de comercianţi se datorează în special procesului prin care trece carnea până să ajungă în vitrină. Anul acesta bistriţenii vor plăti în medie 14 lei pentru un kilogram de fleică crudă, sau 19 lei pentru unul de ceafă fără os. Ca să îşi atragă clienţii, producătorii de carne au reduceri de sezon. Pulpa fără os s-a iefitnit de la 16,5 la 15 lei pentru un kilogram şi carnea pentru tocat de la 14,99 la 14 lei.   

Porcii ajung la abator

În Bistriţa-Năsăud s-au vândut săptămâna trecută în târguri şi abatoare numai 160 de porci. „ La noi în ţară micii crescători de animale sunt încurajaţi, dar trebuie să ştie că  porcii nu pot fi crescuţi ca un hobby şi că trebuie să se orienteze din timp către abatoare", spune Stanca Tudor, director executive al Patronatului  Român al Cărnii de Porc.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite