Carnea de miel, mai scumpă faţă de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, preţul cărnii de miel este de 12 lei kilogramul de miel viu
În prezent, preţul cărnii de miel este de 12 lei kilogramul de miel viu

Zeci de mii de miei vor fi sacrificaţi în acest an în abatoare și în centre autorizate temporar. În majoritatea judeţelor carnea de miel s-a scumpit faţă de anul trecut. Preţurile variază destul de mult de la un judeţ la altul: între 10-16 lei un kilogram pentru miel viu şi 20-34 de lei în magazine.

Două abatoare, de la Orheiu Bistriţei şi Podirei, sunt autorizate să sacrifice miei, şi este posibil ca, în zilele următoare, să fie autorizat şi un punct temporar de sacrificare a mieilor în muncipiul Bistrița.

Directorul adjunct al DSVSA Bistrița-Năsăud, Romulus Biţa, a declarat că cele două abatoare aparţin unor firme de profil şi vor sacrifica miei pentru ca acestea să îi poată comercializa în magazinele proprii sau pentru a-i vinde în reţele comerciale.

"Primăria Bistrița a depus o cerere la noi pentru autorizarea unui punct temporar de sacrificare pe strada Tărpiului. Lucrează zilele acestea la amenajarea lui cu toate cele necesare şi vom merge să vedem dacă îndeplineşte condiţiile pentru a primi autorizare. Am trimis înştiinţări tuturor primăriilor că pot cere autorizarea unor puncte de sacrificare a mieilor, dar numai Bistrița a trimis cerere", afirmă Romulus Biţa, citat de Mediafax.

El spune că sunt greu de îndeplinit condiţiile pentru obţinerea autorizaţiei fiindcă este necesar un spaţiu închis şi uşor de curăţat, sursă de apă caldă şi rece, cuiere inoxidabile şi multe altele. În aceste condiţii, mulţi vor prefera să sacrifice mieii în propriile gospodării.

Potrivit sursei citate, DSVSA Bistrița-Năsăud estimează că în judeţ vor fi sacrificaţi înaintea Paştelui catolic şi ortodox 5.000 de miei. "Nu ştim dacă vor fi miei fiindcă de două săptămâni a început exportul masiv spre Grecia şi Italia în vederea Paştelui catolic. Până acum au plecat peste 15.000 de miei spre aceste ţări. Iarna a fost grea, mieii sunt mici, vom vedea dacă vom avea sau nu", a declarat Biţa.

În prezent, preţul cărnii de miel este de 12 lei kilogramul de miel viu şi de 25 de lei kilogramul în galantar. Anul trecut, kilogramul de miel viu s-a vândut cu preţuri între 10 şi 12 lei, iar în magazine preţurile au fost cuprinse între 23 şi 25 de lei kilogramul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite