Bistriţa: Campanie “ Nu mai daţi bani cerşetorilor!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Campanie  “ Nu mai daţi bani cerşetorilor!”
Bistriţa: Campanie “ Nu mai daţi bani cerşetorilor!”

Bistriţenii sunt agasaţi zilnic de cerşetorii din oras, al caror număr creşte de la o zi la alta, în pofida tuturor acţiunilor puse la cale de-a lungul timpului de autorităţi. În acest context, „Adevarul de Seara" declanseaza astăzi o campanie de presă menită să încurajeze cititorii să nu mai dea bani cerşetorilor dar şi  autorităţile să acţioneze mai ferm în pedepsirea, prevenirea şi descurajarea cerşetoriei din o

În anii 90, autorităţile locale din Bistriţa au interzis cerşetoria pe străzile oraşului, printr-o hotărâre de Consiliu Local, care practic dubla legile în vigoare. Votul de atunci al consilierilor locali a rămas unul inutil. Cerşetorii şi-au văzut de treabă, mai mult sau mai puţin tulburaţi de agenţii de ordine, iar afacerile din umbra mâinilor întinse au prosperat. Venetici sau de-ai casei, cerşetorii împânzesc Bistriţa. Te agresează cu insistenţa lor pe stradă, la cumpărături, în tren  sau exact atunci când te aşezi pe vreo terasă să te relaxezi la o cafea, ori o îngheţată. Unii agresivi, alţii doar exasperant de insistenţi, nu poţi scăpa de prezenţa lor practic în niciun oraş mai răsărit din România.

Le dau bani să scape de insistenţe

Corina Mureşan, o de 38 de ani a venit din Beclean pentru cumpărături la Bistriţa. Spune că nu a mai trecut de câteva luni prin oraş şi este surprinsă de numărul de mare de cerşetori: „ m-am aşezat la o terasă de pe Pietonal cu o prietenă, moment în care au apărut de peste tot. Erau mai ales copiii, majoritatea teribil de sâcâitori. Apoi a venit unul, între două vârste şi pur şi simplu nu a vrut să mai plece până nu i-am plătit. Ne-a şi înjurat, pe deasupra”, se plânge femeia, care spune că i-a pierit pofta de terese prin Bistriţa.
Un alt decor, o scenă similară: Piaţa Decebal, zi de târg. O femeie în zdrenţe cu un copilaş desculţ şi un altul agăţat de gât, trece de la un cumpărător la altul. Ceva mai încolo, la colţul Halei Comerciale, o femeie între două vârste zace semidezbrăcată în poziţie şezândă şi cântă cu voce stridentă şi accent moldovenesc. Pretinde că are o operaţie de făcut şi îşi arată fără jenă zona inghinală, acostând trecătorii. Oamenii îşi feresc privirea jenaţi: „ Doamne fereşte, o văd copiii, Cum se poate expune aşa?! exclamă o femeie între două vârste. Deodată cerşetoarea sare ca un resort în picioare, se acoperă iute şi se pierde în mulţime. A ajuns în zonă o patrulă de la Poliţia Comunitară şi ochiul vigilent al femeii a sesizat pericolul. A scăpat şi de data asta.

Îi adună săptămânal de pe străzi

Poliţia Comunitară şi Jandarmeria îi recoltează aproape zilnic de pe străzi. Îi amendează, iar pe cei care nu sunt de ai casei îi aşează pe tren şi-i expediază. Amenda nu are cine s-o plătească, iar a doua zi îi vezi pe majoritatea tot prin Bistriţa. Pe Costan, cum este cunoscut unul dintre cei doi fraţi Lazăr, cerşetor cu state vechi, uneori foarte agresiv, nimeni nu-i poate face nimic: „ E de prin Şieu-Măgheruş, are şi pensie. Am vrut să-l internăm la Beclean, pentru că este instabil, însă familia nu-şi dă acordul. Singura soluţie e să-l prindem odată când e în criză şi să-l internăm de urgenţă”, spune Florin Frandeş, directorul Poliţiei Comunitare. Iar despre soluţii generale, a văzut ce a mai mers prin alte părţi: „ În Mangalia era un panou uriaş pe care scria : un cerşetor câştigă lunar 5000 de lei. Tu câştigi atâta?” poate aşa ceva ar merge şi la noi, sugerează şeful de la Comunitară. Nici Jandarmeria nu stă cu mâinile în sân:” duminica patrulăm pe la biserici, pe unde au vad, colegii noştri îi ridică tot timpul. Mulţi sunt copii, se întorc întotdeauna., spune şi Geogeta Căşvan, purtătorul de cuvânt a Jandarmeriei.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite