Camelia Toma a transformat şcoala în teatru şi teatrul în şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul clasat pe locul IV în campania "Profesorii cu care Bistriţa se mândreşte", demarată de ziarul „Adevărul“ este Camelia Toma, profesoară de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu“ din Bistriţa de mai bine de 20 de ani. 

Camelia Toma este un personaj colorat într-o lume considerată anostă, este o rebelă într-o lume conformistă şi este un profesor care pune în scenă piese de teatru absurd cu elevi de liceu, unii dintre ei ajungând ulterior pe băncile facultăţilor de teatru din ţară şi apoi pe scenele de teatru sau pe platourile de film. Este un om absolut aparte, aşa cum o caracterizează majoritatea celor care o cunosc, de la elevi şi până la colaboratori pentru că ştie să se dăruiască, să simtă şi îi place la nebunie ceea ce face.

Absolventă a Facultăţii de Litere din Iaşi, şi-a început cariera la catedră în 1989, dar marea ei pasiune este teatrul, motiv pentru care a făcut masteratul în cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca. Ca şi dascăl la ore, chiar ea spune că este şi iubită, dar şi hulită de către unii elevi care o văd "ca pe un personaj negativ". "Sunt elevi care au stat mai mult timp în trupă şi care este normal să fie mai atraşi de mine şi alţii pe care a trebuit să-i refuz când am făcut preselecţiile şi care probabil nu au rămas cu o imagine foarte bună despre mine", mărturiseşte profesoara de limba română. Cu toate acestea, rezultatele obţinute de elevii ei la diferitele concursuri la care participă sunt dintre cele mai bune, dovadă că metodele ei de predare dau roade, un exemplu fiind Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română din 2011, unde eleva Oana Văsieş din clasa a XI-a a obţinut o menţiune la etapa naţională."Elevii bistriţeni mi-au dat menţiune în topul profesorilor ceea ce nu poate decât să mă bucure pentru că respectul şi admiraţia pentru ei se întorc asupra mea". Cred că ceea ce apreciază lumea la mine ca dascăl e că nu merg doar pe învăţămîntul formal", crede Camelia Toma.

"Este un profesor foarte actual care ştie să se apropie de elevii săi, iar aceştia învaţă de la ea fără a avea sentimentul obligativităţii, cu ea totul este un fel de joc. Ludicul în procesul de predare este maniera prin care s-a făcut remarcată Camelia Toma", consideră Gavril Ţărmure, directorul Societăţii de Concerte Bistriţa, o asociaţie care a colaborat foarte mult cu profesoara de la „Andrei Mureşanu“.

În Bistriţa, Camelia Toma s-a făcut însă cu adevărat remarcată pentru activitatea pe care o are în cadrul trupei de teatru Corint, realizată din elevi ai Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu“. La finalul fiecărei generaţii, componenţa se schimbă, dar trupa Corint continuă să rămână una dintre cele mai apreciate şi premiate trupe de teatru din Bistriţa. An de an la diferite concursuri sau pe scenele unde sunt invitaţi să joace piesele regizate de profesoara de română, elevii din Corint sunt primiţi cu ropote de aplauze şi premii unul mai valoros ca altul.

În 2011, piesa "Cei despre care nu se ştie aproape nimic" a câştigat marele premiu al Festivalului de Teatru pentru elevi Zbor din Bistriţa, organizat la Centrul Cultural Municipal în 10 noiembrie. "Sunt voci care spun că suntem puţin prea elitişti şi că multă lume nu înţelege piesele pe care le jucăm, dar pentru noi principalul aspect este imaginea, să îţi placă ceea ce vezi şi ceea ce auzi, muzica. Avem şi noi piese mai uşoare, comice, pentru publicul larg, dar încercăm să păstrăm proporţiile", adaugă Camelia Toma.

Trupa Cameliei Toma a fost înfiinţată în 1992 şi a jucat de-a lungul anilor atât pe scenele unor teatre celebre, dar şi în galerii de artă, muzee, case de cultură, penitenciar, club sau în aer liber. Tinerii actori au fost în turnee atât în ţară prin Arad, Bucureşti, Cluj-Napoca, Lugoj, Satu Mare, Sibiu, Timişoara, Vatra Dornei, dar şi peste hotare în ţări precum Belgia, Cehia, Franţa, Italia, Olanda, Spania, Ungaria, Turcia.

„Spectacolele propuse de Camelia Toma sunt mult mai complexe şi mai speciale. De aceea, este foarte riscant să încadrezi ceea ce face ea cu trupa Corint în categoria teatrului şcolar, chiar dacă piesele sunt jucate de către elevi", crede Ţărmure.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite