Bistriţa: Portret/ Ioan Cămărăşan produce “Miresme”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Portret/ Ioan Cămărăşan produce “Miresme”
Bistriţa: Portret/ Ioan Cămărăşan produce “Miresme”

Este apicultor de mai bine de doăuzeci de ani şi a înţeles rapid că produsele ecologice sunt căutate aşa că acum produce miere eco.

Ioan Cămărăşan s-a apucat de apicultură chiar dacă îi era frică de albine. Era o tradiţie în familia soţiei sale şi părea o sursă de venit bună chiar dacă nu pe moment. „Mă puteai scoate din sat cu o albină. M-am făcut apicultor, deşi eram o victimă frecventă a albinelor: oriunde mergeam la câmp şi oricâţi oamenii erau în jur pe mine mă înţepa albina sau viespele. Tatăl soţiei mele este apicultor şi el m-a învăţat totul despre albine şi încet, încet, împreună cu soţia mea, am reuşit să dezvoltăm o afacere, albinele au devenit sursă de venit “, spune el.
Dar până să îi aducă bani apicultorului, albinele au însemnat investiţie perseverenţă şi muncă. „Am pornit cu zece stupi şi azi avem 300 dar până să ajungem la acest număr am investit nu atât bani cât muncă şi timp, răbdare”, spune el. Prima lecţie de apicultură învăţată de Ioan Cămărăşan a fost aceea că albinele nu înţeapă decât dacă ceva nu le convine sau dacă mirosul le atrage. Apoi a învăţat zeci de alte lucruri despre cum trebuie îngrijite şi de ce condiţii au nevoie ca să fie productive. „Există o vorbă din bătrâni care spune că dacă nu te uiţi în jos în stup te uiţi în copac. Albinele au nevoie de multă atenţie pentru că se întâmplă să părăsească stupul. Apoi stupii au nevoie de o anumită temperatură  pentru ca ele să reziste. Aceştia trebuie să fie amplasaţi într-o zonă unde sunt multe flori încă de la începutul sezonului cald până la sosirea toamnei”, enumeră apicultorul câteva din necesităţile hărnicuţelor producătoare de miere.

„Miresme” de export

Văzând că în România mierea nu este foarte căutată, Ioan Cămărăşan s-a orientat spre export. Cum în Uniunea Europeană la mare căutare sunt produsele ecologice, apicultorul a decis să producă miere ecologică. „În România nu se consumă foarte multă miere pentru că la noi încă lumea nu a înţeles că miere nu este doar un leac ci un aliment foarte hrănitor şi care nu ar trebui să lipsească din nicio casă. Facem export pentru că acolo se caută şi este apreciată la adevărata valoare. La noi o persoană consumă în jur de 200 grame de miere pe an pe când europenii consumă un kilogram şi jumătate, iar în Germania peste 2 kilograme”, mai spune producătorul.
A îndeplinit toate formalităţile pentru ca mierea pe care o produce să fie certificată iar de trei ani marca „Miresme”, aşa cum a denumit-o împreună cu soţia sa, se vinde în Europa. „În momentul când am certificat produsul, trebuia să alegem şi un nume. Am ales « Miresme », gândindu-ne la dimineţile de vară cu miros de flori, miros pe care îl conservă şi mierea”, spune Ioan Cămărăşan.

Întrebare şi răspus

Ce ar trebui să înveţe oamenii de la albine?

Albinele dau clasă oamenilor sunt harnice şi organizate , noi trebuie doar să le asigurăm cadrul să muncească, în plus au capacitatea de a se converti profesional, ca să zic aşa, foarte repde. Doar calităţiile acestea ar trebui să le aibă oamenii şi atunci totul are merge ca pe roate.

Ce-i place

Apicultorul  a fost voleibalist aşa că este un susţinător înfocat al sporturilor şi îi place foarte mult să privească la televizor orice competiţie sportivă.

Ce nu-i  place

Ioan Cămărăşan spune cu tristeţe că sunt multe lucruri care nu îi plac dar că înceracă să nu îşi ocupe mintea cu ele, prefer să fie mai constructive şi să se concentreze pe lucrurile bune din viaţa sa.

Profil:

NĂSCUT: 15 februarie , 1954
STUDII: Şcoala tehnică de maiştri
FAMILIE: Căsătorit, o fiică

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite