Caius Diugan, purtătorul de cuvânt care iubeşte muntele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginer de profesie, Caius a făcut de toate: profesor, ghid montan, corespondent de presă, realizator radio, iar de trei ani, purtător de cuvânt la Primăria oraşului Beclean.

Caius este o fire nonconformistă care iubeşte natura şi drumeţiile pe munte. Nici accidentul de acum patru ani, când a căzut într-o prăpastie în Munţii Rodnei, nu l-a convins să renunţe la pasiunea sa pentru tot ce înseamă munte. „Atunci am fost cu un grup de irlandezi în Munţii Rodnei. Vremea era proastă, deşi era început de iunie şi era încă zăpadă. Am dat de o porţiune de gheaţă, m-am dezechilibrat şi am alunecat într-o râpă. Am stat în spital într-o lună şi de-abia după o jumătate de an mi-am revenit", spune Caius. La câteva luni după nefericita întâmplare era din nou pe munte.

Drumeţiile sunt o pasiune din copilărie. Părinţii îl luau în excursii prin ţară şi nu numai. El spune că îi place în mod deosebit să iasă cu cortul în locuri cât mai sălbatice cu putinţă, departe de grijile şi tumultul vieţii cotidiene. „Îmi place să petrec câteva zile simplu, arhaic, ajutat doar de darurile şi binecuvântarea naturii. În fiecare an, împreună cu soţia mea, fac cam două astfel de drumeţii, care rămân de neuitat. Munţii, râurile, pădurile şi delta sunt preferinţele şi prietenii noştri cei mai buni", mărturiseşte Caius.

De la ghid montan, la Primăria Beclean

De 3 ani este purtătorul de cuvânt al Primăriei Beclean, meserie despre care spune că îi aduce o sumedenie de satisfacţii şi provocări. „În timp ajungi să fii un bun mediator atunci când situaţia o cere şi poţi asigura o interfaţă eficientă, corectă, între administraţie şi comunitate", spune Caius.

El a fost profesor de matematică şi fizică, inginer, jurnalist la Radio Transilvania. „La radio am avut şapte ani extraordinari, cu colegi minunaţi, la Beclean şi Bistriţa, colegi şi prieteni de care îmi voi aminti mereu cu drag şi bucurie. Radioul a fost pentru mine cea mai adevărată şi profundă şcoală pe care am urmat-o", adaugă Caius.

PROFIL

Născut:  2 aprilie 1970, Bistriţa

Studii: Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca

Familie: căsătorit, fără copii

Ce-i place

Pasiunile sale sunt cititul cărţilor bune,  vizionarea de filme, muzica rock şi heavy-metal. Caius creează lucruri artizanale din seminţe, lemn, pietricele, scoici şi flori. Îl relaxează să le combine în tablouri sau mici decoraţiuni. Îi mai place Becleanul pentru că are şi împrejurimi foarte frumoase, ceea ce iubesc el: ape, păduri, natură, locuri minunate.

Ce nu-i place

Nu îmi place să fac promisiuni fără acoperire, nu îmi place să păcălesc oamenii şi nu îmi place să nu îmi respect cuvântul dat cuiva. Mi-aş dori ca toţi oamenii să fie mai buni, să fie sinceri şi drepţi cu ei înşişi şi cu cei din jur. Şi să zâmbească mai mult, fără încrâncenarea pe care o simţim azi la multă lume, aproape tot timpul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite