Cai unicat la Herghelia Beclean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siglavi Capriola este unul dintre caii unicat din Europa: lipiţan de culoare neagră
Siglavi Capriola este unul dintre caii unicat din Europa: lipiţan de culoare neagră

Printre puţinele herghelii tradiţionale din Transilvania, Herghelia Beclean se poate lăuda că este unică în Europa datorită rasei lipiţan de culoare neagră. În ciuda renumelui pe care l-a obţinut la nivel mondial, anul 2010 se anunţă a fi unul dintre cei mai grei pentru crescătorii de cabaline, din cauza crizei economice 

Click pe GALERIA FOTO pentru imagini.

Anii '80 au fost pentru Herghelia Beclean începutul unei perioade în care rasele de cai semi-greu românesc şi lipiţan au făcut legea în inima Ardealului. Chiar dacă iniţial la Beclean exista doar un depozit de armăsari, herghelia a reuşit în mai puţin de un deceniu să creeze o varietate de rasă de cai. „Am adus în 1978 de la Bonţida un nucleu de iepe din categoria semi-greu, pe care le-am combinat cu armăsari de-ai noştri. Am început să lucrăm serios în anii '80, iar în anii '90 am reuşit să omologăm rasa semi-greu românesc", spune Vasile Chiş, inginer zootehnist la Herghelia Beclean. Omul lucreză de mai bine de 38 de ani printre cai şi spune că una dintre cele mai mari realizări este rasa lipiţan, varietatea negru. „Noi în urmă cu 18 ani am început să facem împerecheri şi încrucişări între cai, astfel încât să ne iasă lipiţanul negru. În general lipiţanii sunt de felul lor murg sau roib, dar la noi în proporţie de 70%, când vin pe lume, sunt negri. Suntem unicii din Europa care creştem şi creăm lipiţani de culoare neagră", a adăugat Vasile Chiş. 

Mai puţini cai la Herghelie

În prezent Herghelia Beclean adăposteşte 274 de cai de rasă. Dintre aceştia 113 sunt lipiţani, iar restul sunt din rasa semi-greu românesc. Erau însă vremuri în care crescătorii se puteau lăuda că au grijă de un număr dublu de exemplare. „Aveam perioade, chiar după Revoluţie când aveam 500 de cai la herghelie. În timp s-au mai vândut, au mai murit. Aveam îngrăşăminte şi furaje din abundenţă, la fel şi cu utilajele. Acum ne e mai greu, atunci era cu totul altceva", mai spune Vasile Chiş.

Călăritul, o metodă de a face bani

Ca să poată supravieţui, cei din conducerea Hergheliei Beclean pun accentul pe agrement. De la anul Herghelia plănuieşte excursii montane pentru iubitorii de cai care vor vrea să călărească o zi întreagă pe o rază de 10 kilometri. Doritorii vor plăti 150 de lei de persoană şi vor avea alături de ei un instructor de la herghelie, care să îi ghideze şi care să îi ajute să nu se rătăcească. În plus, călăreţii care vor să stea în şa doar câte o oră, pot face asta contra sumei de 30 de lei, de luni până duminică.

Întreţinerea cailor este costisitoare

100.000 de lei este suma care reprezintă minimul cu cât Herghelia Beclean se poate întreţine. Jumătate din bani vin de la stat, jumătate de la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud. Un cal de rasă lipiţan poate costa între 4.000 şi 10.000 de lei. Cei mai scumpi cai vânduţi vreodată la herghelie au fost trei iepe din rasa semi-pur românesc. Acum patru ani, una singură a costat 26.000 de lei.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite