Cadouri tradiţionale unicat pentru sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un glob făcut de meşteşugarii bistriţeni costă 10 lei
Un glob făcut de meşteşugarii bistriţeni costă 10 lei

Bistriţenii care vor să ofere cadouri de bun gust şi accesibile ca preţ pentru sărbătorile de iarnă pot merge la Centrul Judeţean pentru Cultură. Instituţia a deschis recent o expoziţie permanentă cu vânzare de  produse tradiţionale confecţionate de ceramişti şi meşteri populari din judeţ.

La Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în partea stângă cum se intră, se află un spaţiu care găzduieşte, de câteva zile, o expoziţie permanentă de obiecte tradiţionale specifice judeţului. Acolo pot fi admirate, dar şi cumpărate, după posibilităţi, costume populare, cojoace, podoabe, traiste, ţoale, brâie, opinci, icoane, ceramică şi ornamente de sărbători. „Expoziţia este una permanentă şi a fost organizată în ideea de a-i ajuta pe meşteşugarii din judeţ să-şi vândă operele. Prin această manifestare se încearcă popularizarea creatorilor populari. Centrul vrea ca aceştia să fie mai vizibili pe piaţa locală, iar expoziţia le oferă această posibilitate", spune etnologul instituţiei, Emilia Ometiţă. Aceasta mai afirmă că la Centru se pot prelua inclusiv comenzi pentru anumite produse.

Globuri din piele cu brodeuri

Realizate de artizani din judeţ, cadourile sunt unicate. Este singurul loc din oraş de unde se pot cumpăra acum daruri cu specificul local. Cei care îndrăgesc arta populară şi vor să achiziţioneze un dar deosebit de Crăciun vor găsi la expoziţie tot ce îşi doresc.

Bistriţenii pot cumpăra ornamente pentru Crăciun, fie coroniţe confecţionate din paie şi decorate cu globuri mici şi îngeraşi din foi de porumb, fie globuri pentru brad din piele cu brodeuri tradiţionale sau globuri decorate cu mărgele tradiţionale. Un ornament costă între 12 şi 15 lei, iar un glob, 10 lei. Pentru cei mici se găsesc un Moş tricotat din lâniţă la 15 lei şi păpuşi de porţelan la peste 10 lei.

Pe viitor, ceramică de Horezu

La expoziţie se mai găsesc produse ale ceramiştilor din judeţele Maramureş, Suceva şi Harghita (deja celebră ceramică de Corund). „Avem şi produse ale olarilor din Corund, blide, ulcele pentru vin şi apă. Este vorba de o ceramică utilitară pentru că poate fi folosită în bucătărie, dar şi una ornamentală pentru decorarea casei", adaugă etnologul Ometiţă. Aceasta mai spune că, pe viitor, la Centru poate fi găsită şi ceramică de Horezu, foarte apreciată în ţară.

Preţuri accesibile

Obiectele cu specific tradiţional au preţuri bune. Cele mai ieftine produse sunt ulcelele din lut la 4 lei, iar cele mai scumpe, pieptarele din piele la 600 de lei. „Ieri a fost prima zi şi am vândut trei creaţii ale Victorie Fătu-Nalaţiu", spune Ileana Szilagyi, referentul CJC care are grijă de expoziţia permanentă.  

Dintre meşterii populari care expun la Centru amintim pe: Virginia Linul, preotul Timoftei Găurean din satul Agrieş (comuna Târlişua), Nicolae Bacea, Victoria Fătu-Nalaţiu, Maria Olteanu, Anamaria Pintilescu, Larisa Bancea, Laza Kozma Eniko, Cristian Nicora.

Cei care doresc să cumpere un cadou de la Centru pot merge, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 18.00.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite