Cadou de la Iepuraş: Aur la Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţeanul Rareş Buhai a obţinut aurul la Olimpiada Naţională de Informatică şi este cel mai bun elev de gimnaziu la informatică din ţară. Alţi trei şcolari din judeţ s-au întors acasă cu medalii de argint şi bronz.

Bistriţeanul Rareş Buhai, elev în clasa a VIII-a la Şcoala Generală nr.1, a câştigat premiul I şi medalia de aur la Olimpiada Naţională de Informatică pentru gimnaziu şi liceu, desfăşurată în perioada 16-21 aprilie, la Piatra Neamţ. La cei 14 ani ai săi, tânărul Buhai are deja în palmares o medalie internaţională de bronz.

El nu a fost singurul reprezentant al judeţului care s-a întors acasă premiat. Bistriţa-Năsăud a participat cu 11 elevi, doi de gimnaziu şi nouă de liceu. Patru dintre participanţi au reuşit performanţa unui premiu şi a unei medalii.

image

Exceptându-l pe Rareş, premianţii sunt: Nechita Uţiu din clasa a VIII-a de la Şcoala Generală nr. 1 (menţiune şi medalie de argint), Anca Login Iustin din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" (menţiune şi medalie de argint) şi Dacian Mujdar dintr-a XII-a de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" (medalie de bronz). Tinerii care au luat argintul vor face parte din lotul naţional de info al României.

Paşte în familie

Rareş Buhai spune că, în ciuda zecilor de ore de pregătire, a avut emoţii la olimpiadă şi că i-a plăcut Piatra Neamţ, oraşul gazdă al competiţiei. „A fost un pic greu. Subiectele au fost de dificultate normală. Am lucrat destul de mult şi mă aşteptam să iau un premiu", afirmă olimpicul.

image

Exersa câte trei ore pe zi, iar acum simte nevoie unui repaos. Tânărul îşi va petrece restul vacanţei de primăvară acasă, la Bistriţa. „De Paşte voi merge la biserică, la slujbă, iar apoi va începe şcoala şi va trebui să mă pregătesc pentru evaluarea naţională pentru că sunt în clasa a VIII-a. Apoi sunt cele două tabere naţionale de informatică",  povesteşte Rareş.  

Tată mândru

Dumitru Buhai, tatăl olimpicului, este foarte bucuros că fiul său a confirmat, încă o dată, că este foarte bun la informatică. „Recunosc că ne aşteptam la aur. Rareş s-a pregătit mult. Ne aşteptăm să treacă de cele două tabere naţionale de selecţie şi să reprezinte România la Olimpiada Naţională de Informatică a Ţărilor Balcanice (Balcaniadă) care va avea loc la noi, în oraş, în iulie. Atunci va fi o presiune foarte mare asupra lui. Sper să o depăşească", mărturiseşte tatăl.  

image

La fel de optimist este şi micul informatician. „O să încerc să fac totul cât mai bine", afirmă Rareş.

În fiecare generaţie e câte un „Rareş Buhai"

Profesoara lui Rareş, Suzana Gălăţan, se aştepta ca elevul ei să fie pe podium. „Rareş promite enorm de mult şi e mai bine pregătit faţă de anul trecut când a luat bronzul la Balcaniadă. Cred că în fiecare generaţie e câte un astfel de copil capabil de performanţă, însă trebuie descoperit", susţine cadrul didactic. 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite