Bistriţa : Bugetarii bistriţeni bulversaţi de obligativitatea concediului neplătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deocamdată, administraţiile locale se consultă cu sindicatele şi aşteaptă să vadă ce fac alţii. Concediile fără plată în noiembrie şi decembrie au devenit obligatorii, după publicarea luni în Monitorul Oficial a legii salarizării unitare şi a reorganizării agenţiilor guvernamentale

Sindicaliştii susţin că avizul favorabil dat acestor legi de Curtea Constituţională plus promulgarea lor i-a luat prin surprindere. „Nu ne aşteptăm să se dea un aviz de constituţionalitate atât de repede. Curtea Constituţională anunţase iniţial 9 decembrie ca dată de pronunţare, ceea ce ar fi schimbat datele problemei, pentru că era greu de aplicat pe bugetul anului în curs“, spune Titu Rauca, lider de sindicat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Bistriţa-Năsăud. Pentru că au fost puşi în faţa faptului împlinit, sindicaliştii nu prea ştiu cum să reacţioneze: „deocamdată ne consultăm cu Federaţia, sunt o mulţime de variante de la o prelungire a vacanţei de iarnă până la boicotarea alegerilor, acţiune cu care noi nu suntem de acord, pentru că ar însemna să-i dăm acţiunii o tentă politică.“, spune liderul sindical.

Una rece, alta călduţă

Adrian Crăciunescu, liderul sindicatului poliţiştilor Prolex spune că angajaţii IJP vor avea câte patru zile libere în lunile noiembrie şi decembrie şi probabil salarii micşorate. „Poliţiştii vor avea salariile diminuate în lunile decembrie 2009 şi ianuarie 2010 cu 15 procente, deşi ordinul nu a ajuns încă la Inspectoratul Judeţean de Poliţie“, spune Crăciunescu. În schimb, însă,  poliţiştii primesc norma de echipament, în două tranşe şi au promisiuni că vor primi chiar şi banii de chirii, acolo unde e cazul.„Vom asigura tot ce ţine de noi la alegeri, ni s-a spus că vom primi pentru acele zile lucrate alte zile libere. E o stare de fapt pe care trebuie să o înţelegem“, mai spune liderul sindical.

Confuzie în primării

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, spune că se va consulta cu sindicatele pentru a lua o decizie, însă că legea este una strâmbă. „Nu ne putem dispensa de oameni opt zile pentru că avem foarte multă treabă în perioada asta. Dar nici să-i aducem opt zile şi nu-i  plătim nu se poate, că doar nu suntem în sclavagism. Să vedem ce formulă găsim“, a declarat primarul Creţu. Adriana Guţă, noul lider sindical al funcţionarilor din Primăria Bistriţa spune că din start nu va fi acceptată reducerea programului de lucru. „Dacă stăm opt ore sau şase pentru noi va fi acelaşi lucru, avem aceleaşi cheltuieli cu transportul şi hrana, aşa că dacă nu se poate altceva, probabil  vom alege zile libere. Însă lucrurile sunt mai complicate, iar colegii de la economic fac calcule si în privinţa salarizării unice, pentru că multora li se vor diminua veniturile cu această lege. Aşa că s-ar putea să ne încadrăm la reducerea de 15,5 % cerută şi să nu mai fie nevoie de concediu fără plată“, spune liderul sindical. Nici la Consiliul Judeţean lucrurile nu sunt mai clare: „Chiar nu ştiu ce vom face, nu putem să trimitem oamenii acasă şi să blocăm activitatea. Nu am făcut încă o strategie“, recunoaşte Iosif Redl, secretarul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite