Bistriţa: Bucătarii şi ospătarii, vedete pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofertele de angajare în judeţ abundă de posturi în domeniul alimentaţiei publice. Cele mai multe posturi sunt pentru bucătari, ospătari şi barmani.

Angajatorii din judeţ caută în această perioadă persoane calificate în prepararea şi servirea de mâncăruri. În timp ce pregătirea de specialitate nu prea figurează pe lista atuurilor celor care ajung să lucreze pe aceste posturi, angajatorii se limitează la forţa de muncă tânără şi dornică să înveţe o meserie nouă.

Greu de găsit oameni cu experienţă

Angajatorii din domeniul alimentaţiei publice spun că rareori găsesc personal calificat în urma recrutărilor. Vasile Bulbuşă, administrator la firma SC Emanuel Diesel SRL, deţine un restaurant la intrarea în Sărăţel şi caută doi bucătari. „Am dat anunţ de o săptămână, dar lumea nu se prea înghesuie. Specialişti nu prea găseşti, iar singurii dornici sunt tinerii, care vor să lucreze pe timp de vacanţă. Angajarea se face pe perioadă nedeterminată, iar salariul şi-l ia fiecare în funcţie de pricepere", spune Bulbuşă. Alţi angajatori s-au adaptat la cerinţele pieţei şi sunt dispuşi să-şi formeze personalul. „Noi am deschis de curând şi nu avem nici salarii foarte mari. Oamenii vin, stau un pic şi pleacă. Angajăm ce găsim şi îi mai formăm noi. În special tinerii sunt interesaţi, doar un angajat are 43 de ani", spune Florin Bolbos, administratorul de la fast-food-ul „Turtica Magică". Acesta a dat anunţ pentru bucătar în prepararea kebab-ului, dar şi pentru pentru ospătari.

Tinerii se adaptează din mers

Alexandru Retegan are 21 de ani şi lucrează ca şi bucătar într-un fast-food. Tânărul spune că este angajat de două luni şi că nu are pregătire de specialitate. „Înainte am lucrat în construcţii şi anul acesta m-am angajat bucătar. Greu nu este deloc, doar că e foarte cald când lucrezi. Cred că este o slujbă potrivită pentru tineri, mai ales că se învaţă repede. Oricum, faţă de construcţii, postul de bucătar înseamnă mai puţin efort fizic", crede tânărul. Orientarea tinerilor către meserii din alimentaţia publică este confirmată şi de cererea de calificare profesională. La Centrul de Formare Profesională (CPF) din cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), la un curs de ospătar, cu examen în data de 8 iulie, s-au înscris 27 de persoane, majoritatea cu vârste sub 25 de ani. „Până în 25 de ani sunt înscrise 18 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, între 25 şi 35 de ani avem 3 cursanţi şi peste 35 de ani sunt 6 persoane înscrise. În pararel, mai avem încă trei cursuri de calificare în meseria de bucătar în derulare, cu 76 de persoane care-şi vor da examenele în cursul lunii iulie şi august.  Ponderea pe vârstă a celor înscrişi la aceste cursuri este mai mare pe segmentul 35-45 de ani. Doar 17 persoane cu vârsta până la 25 de ani s-au înscris la aceste cursuri", spune Nicolae Drăgan, directorul CFP.

În Bistriţa-Năsăud, până în 1 iulie, sunt diponibile 178 de locuri de muncă anunţtate prin AJOFM. La finele lunii mai, numărul şomerilor bistriţeni era de 10.802.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite