Botezat „Şoseaua Nordului”, DN 17 este programat să ajungă drum turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de dezvoltare turistică pe această rută a fost iniţiat ieri de preşedinţii consiliilor judeţene Suceava, Bistriţa-Năsăud şi Cluj. În avanpremiera proiectului, în ajun de Crăciun, meşteşugari, comercianţi şi colindători din cele trei judeţe se vor întâlni la un mini târg în Pasul Tihuţa

Simboluri turistice la răscruce de drumuri, marcaje sugestive, semnalizarea ca la carte a monumentelor istorice şi naturale de-a lungul DN 17, partcipare comună la târguri, este esenţa unui proiect de dezvoltare turistică anunţat ieri în Pasul Tihuţa de trei preşedinţi de consilii judeţene. Iniţiat de preşedintele din Suceava, Gheorghe Flutur, proiectul are susţinerea preşedinţilor de consilii judeţene din Bistriţa şi Cluj, judeţe tranzitate de DN17, dar şi binecuvântarea premierului Boc, care vrea să-l facă model pentru colaborarea dintre judeţe. Intitulat „Şoseaua Nordului, drum turistic din Ardeal", proiectul urmează să fie susţinut cu finanţări de la bugetele celor trei consilii judeţene, şi dacă este posibil şi cu suport financiar de la guvern.

Parteneriat pentru intervenţii de urgenţă

Proiectul de promovare a "Şoselei nordului" îşi propune să pune în valoare potenţialul oferit de cele 13 rezervaţii naturale din zonă, a celor două parcuri naţionale, din Munţii Rodnei şi Călimani, a monumentele istorice şi caselor memoriale din cele trei judeţe. Toate vor fi semnalizate prin marcaje sugestive şi indicatoare rutiere chiar pe DN17, sau în intersecţiile acestuia cu drumurile judeţene.

Flutur a exemplificat şi cum vor arăta: „de pildă la intersecţia cu drumul care duce către Stupini, unde e casa memorială Ciprian Porumbescu, este amplasată o liră".  Proiectul mai prevede participarea în comun la anumite târguri de turism, promovarea  produselor tradiţionale dar şi parteneriat de intervenţie în zone turistice.„Este importantă  realizarea aici şi a unui acord privind siguranţa turistului, care să ţină cont de trafic, reţeaua de dispensare şi de unităţi de intervenţie rapidă în caz de urgenţă", a ,mai spus Gheorghe Flutur.

Buget, doar la anul

Deocamdată proiectul se găseşte doar în mapele celor trei preşedinţi, Gheorghe Flutur(Suceava) , Liviu Rusu( Bistriţa-Năsăud) şi Alin Tişe(Cluj)  şi are nevoie de aprobarea consilierilor judeţeni din cele trei judeţe. Odată trecut acest hop, umează semnarea acordurilor de cooperare, moment care ar putea avea loc loc în 2-3 săptămâni şi apoi stabilirea bugetelor. Cel mai probabil alocarea bugetară se va putea face doar la anul. „Nu este vorba de sume exorbitante, fiind vorba de marcaje speciale, hărţi turistice şi alte lucruri de genul acesta, cu totul nu cred că va depăşi 6-7 milioane de lei, însă nu este posibil anul acesta, pentru că bugetul este cheltuit", crede Liviu Rusu. Totuşi, pentru a demonstra că proiectul este viabil, iniţiatorii promit un târg de Crăciun: „Vom scoate în ajun de Crăciun meşteşugarii pe marginea DN 17 cu produse", a declarat pentru Adevărul Gheorghe Flutur, care vrea tot atunci, şi un minitârg la graniţa dintre judeţe, în Pasul Tihuţa. „Vom recrea aici ceva din atmosfera magică a Crăciunului", promite şi Liviu Rusu.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite