Bogdan Todică a deschis un club de aikido în Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Todică
Bogdan Todică

Practicant entuziast al artelor marţiale Todică este convins că oricine poate evolua în aikido dacă perseverează . Este adept al zicalei "centurile negre sunt centuri albe care nu au renunţat", principiu după care s-a ghidat de când s-a apucat de aikido

Todică s-a apucat de aikido în urmă cu şapte ani , pe când era student la Silvicultură în Braşov. Fără pasiuni speciale pentru viaţa sportivă, ba chiar un antitalent până atunci în materie de mişcare cum se autocaracterizează,fostul student spune că primul contact cu aikido l-a transformat. „Aikido îmbină mişcarea fizică cu multă filozofie şi asta m-a atras".  După şapte ani de practicare  a acestor arte marţiale Bogdan Todică a ajuns la centura neagră. De doi ani antrenează elevi indiferent de vârstă la Clubul InAction, un club cu secţii de street dance, breakdance şi aerobic, înfiinţat împreună cu mai mulţi prieteni în Bistriţa . Planurile lui includ însă pe viitor şi un club sportiv exclusiv de aikido, dar pentru aceasta este conştient că are nevoie de mulţi practicanţi.  

Teoria, obligatorie pentru învăţăcei

Sport prin excelenţă defensiv Aikido este o sinteză a mai multor arte marţiale japoneze si chineze,care a apărut în Japonia la începutul secolului 20. Atunci când le predă elevilor săi Todică include obligatoriu şi multă teorie: „Fondatorul Aikido-ului, Morihei Ueshiba a preluat din vechile arte marţiale doar elementele care nu te leagă de adversar, putând face faţă astfel unor atacuri multiple. În Aikido se utilizează tehnici de proiectare şi fixare, strangulări, luxări care îşi au rădăcinile în ju jutsu şi în tehnicile de luptă cu arme utilizate de samurai în Japonia medievală", sunt fraze obligatorii în predarea aikido. Iar numărul orelor de antrenament şi efortul depus pe tatami, face diferenţa între practicanţi. „Centurile negre sunt centuri albe care nu au renunţat", este principiul pe care îl învaţă elevii lui Todică. „Singurul secret in Aikido este munca sinceră cu tine însuţi şi o voinţă de fier pentru a rezista pe aceasta cale. Este nevoie de ani buni pentru a ajunge la rezultate, dar aceste rezultate merită fiecare secundă petrecută pe tatami.
Eu am ales Aikido acum 7 ani si nu regret nici un moment calea lungă si grea pe care am ales-o", mărturiseşte Bogdan Todică.  

Ce-i place : îi place natura, cu tot ce înseamnă însă parte salbatică. O ieşire în verde nu înseamnă însă pentru Bogdan ieşirea la mici şi bere , ci„ munţi şi păduri în care te poţi pierde şi regăsi în acelaşi timp"

Ce nu-i place : politica este pe primul loc la capitolul preocupări care-i displac. Apoi nu-i place minciuna şi ipocrizia, şi nici oamenii care ştiu puţin , dar vorbesc mult.

Profil 

Născut: 12 aprilie 1981

Studii : Facultatea  de Silvicultură Braşov, 2005

Familie : necăsătorit

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite