Bogdan Mureşan, programatorul care consiliază şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Mureşan
Bogdan Mureşan

A vrut mereu să facă ceva pentru cei din jur şi, când i s-a ivit această şansă, a renunţat să plece în America şi a ales să consilieze şomerii din Bistriţa.

Amintirile din copilărie ale lui Bogdan sunt destul de vagi. „Nu ştiu ce visam să devin când eram mic, dar ştiu că ideea de a fi programator a fost o consecinţă firească a lucrurilor. Pot să spun, în schimb, că mereu mi-am dorit să ajut oamenii", povesteşte Bogdan. Isteţ încă de mic, Bogdan a urmat un liceu electrotehnic şi a descoperit repede că se pricepe la calculatoare. Apoi s-a înscris la Facultatea de Inginerie din Târgu-Mureş. „Îmi plăcea ideea ca pe diploma mea să scrie cuvântul «inginer». Era un statut la modă atunci", spune, zâmbind, Bogdan. Acesta adaugă că, după absolvire, a avut ocazia să lucreze ca şi programator o perioadă şi că a avut ocazia să simtă pe pielea lui cât de greu e să îţi găseşti un loc de muncă. „Primul meu job a fost cel de programator şi a fost extrem de dificil să mă angajez. Cel  mai mare obstacol pentru mine a fost lipsa de experienţă, pe care o invocau toţi angajatorii. Îmi amintesc că mi-am depus CV-ul pe la toate firmele de profil importante din oraş şi, deşi eram dispus să accept un salariu modest, nu a fost suficient să mă angajez", rememorează tânărul.

Acesta mai spune că problema lui  este comună tuturor tinerilor, însă cel mai mare regret al lui rămâne acela că nu a lucrat în studenţie. „În facultate, orice student face eforturi să ia o note cât mai mare şi nu se gândeşte să lucreze, să nu-i scadă notele. Însă, deşi ştiu că asta nu aş putea să i-o spun copilului meu, adevărul e că nimeni nu te întreabă la un interviu ce notă ai luat la licenţă. Angajatorii sunt interesaţi de ce ştii tu să faci şi de câtă experienţă ai", este de părere consilierul.

A lăsat America pentru şomerii din Bistriţa

După o perioadă în care munca de programator devenea tot mai solicitantă şi prea puţin recompensată, lui Bogdan i s-a ivit ocazia să plece în America. „Am prins o viză şi aveam tot dosarul gata, dar când să merg la interviu mi s-a oferit şansa să intru într-un proiect de consiliere şi formare a şomerilor. Era, practic, momentul în care puteam să fac ceva pentru ceilalţi şi să îmi împlinesc un vis. Am renunţat la America şi am devenit consilier în programul IFIA", explică Bogdan. Prin programul de Intergrare prin Formare, consiliere şi Iniţiere Antreprenorială (IFIA), program finanţat cu bani de la UE, Bogdan se ocupă de consilierea  şomerilor de lungă durată. „Împreună cu echipa noastră din toată ţara, suntem la dispoziţia oamenilor care vor să se recalifice şi să îşi găsească mai uşor un loc de muncă. Proiectul se desfăşoară pe durata a trei ani", mai spune consilierul.

Întrebare şi răspuns

Ce te-a motivat să rămâi în Bistriţa?

În hotărârea mea de a nu pleca în America un rol important l-a avut un pasaj dintr-un discurs al unui manager al acestui proiect. Acesta a spus că toată viaţa lui a învăţat şi că nu a aşteptat să treacă vremea şi să iasă la pensie. Mi-am zis că şi eu vreau asta. Programarea e o meserie, dar nu mă vedeam stând în faţa calculatorului toată viaţa. Îmi place să fiu printre oameni şi să discut cu ei.

Ai renunţat definitiv la plecarea în America?

Deocamdată, rămân aici. Dar, dacă voi simţi la un moment dat că nu mai pot să fac ceea ce fac sau voi fi constrâns financiar să renunţ la viaţa de aici, voi lua în considerare varianta plecării. Cred că cele mai mari satisfacţii le ai în viaţă atunci când poţi să le fi util altora şi să faci ceva pentru ei.

Ce-i place:

Lui Bogdan îi place să fie în formă şi spune că  face sport. „Îmi plac activităţile sportive de orice fel şi practic aproape orice sport, mai puţin înotul, pe care nu-l ştiu. Dar cred că aş putea să-l învăţ", spune Bogdan. Acesta adaugă că este un pasionat al excursiilor şi că şi-ar dori să poată călători în cât mai multe locuri din lume.

Ce nu-i place:

Tânărul povesteşte că îi displace lipsa de răspundere a oamenilor. „Nu-mi pace că unii, atunci când se întâmplă ceva rău, nu-şi asumă greşelile şi niciodată nimeni nu e vinovat pentru o situaţie neplăcută. Nu-mi plac drumurile din ţara asta", spune Bogdan. „Îmi displac oamenii care sunt amabili cu tine doar pentru că îşi urmăresc un scop personal", explică tânărul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite