Bistriţa: Bogdan Mâti este arbitrul de la catedră, îndrăgostit de muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de educaţie fizică este de 14 ani arbitru central, anul acesta fiind numit al doilea pe judeţ. În adolescenţă a fost „elevul" Şcolii Vedetelor Bistriţene şi câţiva ani la rând a fost salvamar în America.

Bogdan Mâti a fost un elev eminent, însă în ciuda acestui lucru şi-a dorit să devină un mare fotbalist. Prima sa activitate sportivă, de performanţă, a fost gimnastica, insă acest sport a implicat multe sacrificii şi a renunţat, spune  tânărul. Juca din plăcere cu fratele mai mic şi prietenii săi pe terenul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu". Nu era doar o joacă, ci şi un exerciţiu. „Dacă ziceam să şuteze pe colţul stâng al barei, de la mijlocul terenului, acolo şuta", spune fratele său, Mihai. La un astfel de exerciţiu a fost remarcat de un antrenor de marcă al judeţului, Constantin Sava. După ce a primit aprobarea părinţilor, la doar 10 ani, Bogdan a ajuns junior la Gloria Bistriţa fiind coleg cu Lucian Sânmărtean, Sergiu Costin sau Dan Florin, ajunşi acum fotbalişti de renume. Aproape 6 ani, Bogdan şi-a dedicat viaţa sportului rege, însă la un moment dat părinţii i-au amintit că şcoala e prioritară.

Şcoala Vedetelor l-a ajutat să uite de fotbal

Era licean când a renunţat la fotbal în favoarea şcolii, însă nu a apucat să-i ducă mult dorul. „Am auzit la Radio Transilvania, că se face o preselecţie pentru grupa Şcoala Vedetelor Bistriţene. Am participat şi am intrat în grupul condus de Gina Muşat Pop", povesteşte nostalgic Bogdan. Timp de 2 ani, tânărul cântăreţ a avut turnee atât în ţară, cât şi în străinătate, interpretând piese din repertoriul intern şi internaţional. Îşi aminteşte de perioada studenţiei când a participat la karaoke la o cunoscută televiziune privată, unde cu melodia „My way, Frank Sinatra" a obţinut locul I.

Cu fluierul şi cartonaşele în buzunar, la centru

Renunţând la visul lui, lucru pe care spune el că îl va regreta toată viaţa, s-a gândit să rămână pe aceeaşi ramură. Şi la îndemnul tatălui său, Bogdan s-a apucat de arbitraj. A făcut cursul cu unul dintre cei mai buni teoreticieni în arbitraj ai judeţului, Emil Ureanu. „6 luni am făcut teorie şi alte 6 i-am studiat pe alţii, am mers la multe meciuri să urmăresc tactici", povesteşte tânărul care anul acesta şi-a făcut buletinul în atrbitraj. După un an de studiu, Bogdan a avut primul său meci la juniori. „Nu am avut mari emoţii, pentru că jucasem fotbal, eram implicat în fenomen, însă de data asta eram pe cealaltă parte a baricadei. Vedeam meciul tot ca jucător, dar am simţit responsabilitatea", marturiseşte arbitrul. Bogdan Mâti a arbitrat în Liga a IV-a sute de meciuri, a primit numeroase distincţii, a fost central şi la Campionatul de Juniori Republicani. A fost şi în lotul tinerelor speranţe în arbitraj, însă a plecat în America unde câţiva ani la rând a fost salvamar, şi nu a putut accede în altă ligă. Este profesor de câţiva ani, acum predând la Şcoala Generală din Ghinda, unde este foarte apreciat de elevi.

Profil

Născut: 04.03.1979, Năsăud

Educaţie: Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti

Stare civilă: necăsătorit

Întrebare/Răspuns

Cum se împacă muzica cu arbitrajul şi învăţământul?

B.M.: Sunt trei domenii total diferite, dar au un lucru comun, faptul că trebuie să le simţi. Sunt lucruri pe care nu le poţi face dacă nu ai vocaţie. În multe domenii poţi fi mediocru, dar muzică nu poţi face dacă nu ai voce, arbitraj nu poţi face dacă nu ştii fotbal, iar de învăţământ să nu mai vorbim. Am învăţat de la mama mea care e învăţătoare, cum să-i atragi pe elevi spre materia ta.

Îi place

Adoră copiii şi îi place mult să-şi petreacă timpul liber în compania prietenilor. Spune că nu vede viaţa fără muzică şi este un Rapid-ist convins. Îi place baseball-ul şi este obsedat de gramatica limbii române, având Master în Litere.

Nu-i place

Urăşte să se trezească dimineaţa. Nu-i plac cei care fac greşeli gramaticale, îngâmfaţii şi cei care te bagă în seamă numai când au nevoie de ceva. Dispreţuieşte trufia şi prostia. Nu-i plac maşinile.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite