Bistriţenii vor cumpăra, din toamnă, pâine mai scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploile abundente din primăvară au afectat producţia de grâu a agricultorilor din Bistriţa-Năsăud care se aşteaptă să obţină măcar jumătate din ce au semănat. Aceştia se gândesc chiar să dubleze preţul de vânzare al grâului ca să-şi recupereze pierderile, ceea ce pentru omul de rând înseamnă pâine mai scumpă.

Agricultorii din Bistriţa-Năsăud care au sute de hectare cultivate cu cereale, toate în partea de câmpie a judeţului (câmpia predomină în sudul judeţului), spun că ploile din această primăvară au afectat producţia de grâu cu 40-50%. Ei au investit milioane de lei în tratarea seminţelor şi în întreţinerea culturilor, bani pe care nu şi vor recupera nici din vânzarea recoltei de grâu. Potrivit responsabililor de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa-Năsăud, în judeţ sunt circa 17 astfel de producători.

Unul dintre aceştia este Ioan Mate din comuna Sânmihaiu de Câmpie, care a început de două zile secerişul. Toamna trecută, el a semănat 65 de hectare cu grâu şi spune că toate au fost afectate de vremea capricioasă. „Dacă anul trecut scoteam o producţie de 4000-4500 de kg, acum sper să scot măcar jumătate, cam vreo 2500 de kg. Fiecare hectar afectat mă costă 1.500 de lei, iar pierderile mele ajung la circa 500.000 de lei", adaugă supărat agricultorul. El mai are vreo 150 de hectare cultivate cu porumb, rapiţă şi soia, afectate la rândul lor de ploi.

Din 1984 nu a fost aşa recoltă slabă

În situaţia lui se află şi Traian Paşca de la firma „Pratosem" din Bistriţa. El are 120 de hectare cultivate în comuna Sângeorzu-Nou cu grâu şi triticale (o încrucişare dintre grâu şi secară folosit ca furaj pentru animale), toate fiind afectate de ploile abundente. „Dacă te uiţi de la distanţă, lanurile sunt frumoase, arată bine, dar niciodată de când fac agricultură, din 1984, nu am avut o producţie aşa de slabă. Mă aştept la pierderi de 40-50% din recoltă", afirmă Paşca.

Vor scumpi grâul

Micii producători din judeţ au de gând să vândă grâul la un preţ mai mare faţă de anul trecut. „În 2009 vindeam kilogramul de grâu cu 40 de bani, acum o să-l dau probabil cu 80 de bani şi poate chiar cu 1 leu dacă mă va lăsa piaţa, dacă nu, nu-l vând. Îl dau la animale. Am o fermă de vite şi oricum nu se iroseşte", mai zice Ioan Mate.  

„100% se scumpeşte pâinea!"

Scumpirea grâului atrage de la sine şi un preţ mai mare la pâine. Reprezentanţii Asociaţiei de panificaţie „Asmopanbis" Bistriţa-Năsăud spun că grâul se va vinde cu un preţ mai mare, iar pâinea la fel. „Sigur se va scumpi pâinea. Acum cumpărăm făină mai scumpă cu 20% şi am fost anunţaţi că făina se va scumpi cu până la 30%. În aceste condiţii este clar că şi pâinea o vom vinde la un preţ mai mare. Mi-este greu să estimez cu cât vom creşte preţul la pâine. Doar prin septembrie-octombrie, după recoltarea în întregime a grâului, aş putea face o prognoză. Oricum, 100% se scumpeşte pâinea!", susţine Emil Miclea, membru în „Asmopanbis", preşedintele ei până recent.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite