Bistriţenii se roagă la chipul Maicii Domnului apărut într-un copac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O imagine reprezentând chipul Maicii Domnului, apărută într-un copac dintr-o piaţă a Bistriţei, este în continuare venerată de unii locuitori din zonă. Luna aceasta se îmlpinesc 13 ani de când a fost descoperită. Oamenii cred, fără niciun dubiu, că este un semn divin şi au grijă să-i aducă periodic flori și să-i aprindă lumânări.

Cel care a făcut acum 13 ani descoperirea, Matei Lăcătuş, este convins şi astăzi că apariţia imaginii este un semn divin. A găsit semnul miraculos în timp ce se făcea curățenia de primăvară. Supărat că muncitorii au tăiat mult din copac, el s-a uitat atent şi a observat ceva care i-a atras atenția. „Nu mi-a venit să cred ce văd. Este chipul Maicii Domnului acolo pe acea bucată de lemn? Am chemat alți oameni să le arăt ce am zărit. Și ei au fost convinși că este un semn divin”, afirmă localnicul, un creștin ortodox.


Credincioşii spun că în partea înnegrită a trunchiului o văd pe Fecioara Maria


Credinţa lui este împărtăşită şi de alţi localnici. Matilda Gubesch crede că imaginea este sfântă şi că reprezintă un semn trimis de Dumnezeu pentru oamenii oraşului, prin care Divinitatea le cere să fie mai buni. „Cred că orice lucru se întâmplă dintr-un anumit motiv. Nimic nu este întâmplător pe lumea asta. Viaţa m-a învăţat acest lucru“, spune bistriţeanca.

Poziţia Bisericii

Preoţii nu sunt însă convinşi de veridicitatea imaginii. Protopopul ortodox din Bistriţa, Alexandru Vidican, susţine că Biserica are o oarecare reţinere în a spune că o imagine descoperită de credincioşi este un semn de la Dumnezeu. „Sunt multe filtre prin care un obiect, o imagine, considerate de oameni drept divine, trebuie să treacă pentru a fi recunoscute de biserică. Până când acestea nu sunt atent analizate, nu ne putem pronunţa în niciun fel“, spune protopopul.

Un alt preot din Bistriţa, Liviu Şugar, susţine că „trăim vremuri tulburi, în care domneşte o sete de senzaţional, de spectacol“. „Nu sunt împotriva acestui gen de semne, dar nici nu încurajez astfel de credinţe“, completează părintele Şugar.

Simbol sau nu, oamenii din Piaţa Mică nu uită de acea imagine şi au grijă ca trecătorii să o observe. Florile de plastic aduse de credincioşi împodobesc copacul. Localnicii aprind din când în când lumânări la baza arborelui, sperând ca imaginea divină să-i ajute să depăşească greutăţile. 

image
Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite