Bistriţenii sunt aşteptaţi la distracţie în stil medieval

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă parada cavalerilor şi domniţelor publicul va asista anul acesta la o vânătoare de vrăjitoare. A patra ediţie a Festivalului Bistriţa Medievală a mai pregătit un scenariu în care personajul central este domnitorul Petru Rareş.

Distracţia în stil medieval pregătită anul acesta de organizatorii Festivalului este codimentată cu cursuri de dans medieval, iniţieri în arta tinerilor scutieri, animaţie stradală, concursuri interactive cu publicul, parade. Ediţia cu numărul patru se deschide vineri de la orele 12,00 odată cu instalarea pe Pietonal a standurilor saşilor medievali şi se încheie duminică aproape de miezul nopţii cu un spectacol de jonglerii, din carenu vor lipsi animaţii cu foc.

Scenete cu Petru Rareş

Anul acesta organizatorii Festivalului, Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală au pregătit o altă scenetă care pune în scenă o felie din istoria locală a oraşului. Dacă în ediţiile precedente organizatorii le-au prezentat bistriţenilor execuţia lui, Andreas Beuchel fost jude acuzat de trădare, de data aceasta subiectul scenetei este domnitorul Petru Rareş. Episodul se petrece în 25 noiembrie 1543, când Petru Rareş se apropie de Cetatea Bistriţei, pentru a-i determina pe bistriţeni să-i plătească aşa numitul „cens de Sânmartin". După negocierile care au durat câteva zile, părţile ajung la o înţelegere, bistriţenii plătindu-i domnitorului doar 1940 de florini, din 8 000, câţi cerea la început Petru Rareş.". Scenariul se va derula vineri şi sâmbătă pe pietonalul Liviu Rebreanu.  Judele Bistriţei din acea vreme, Peter Rehner va fi interpretat de actorul Dan Rădulescu, iar domnitorul Petru Rareş va fi interpretat de regizorul şi actorul Liviu Pancu. Pentru ca personajul să fie cât mai autentic, organizatorii au împrumutat veşmintele domnitorului moldav de la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani,.

Ard pe rug o vrăjitoare

Festivalul din acest an are şi scene tari, printre care vânarea, procesul şi ulterior arderea pe rug a unei vrăjitoare. Momentul scenetei execuţiei este programat pentru sâmbătă la orele 21.20.  Duminică, de la ora 19,00 este programat concursul tradiţional de frumuseţe al Festivalului, când cea mai frumoasă domniţă va fi aleasă dintre concurentele nu doar frumoase, dar şi posesoare a unor calităţi intelectuale pe măsură, anunţă organizatorii.

O premieră a actualei ediţii o reprezentă un instructor mai puţin obişnuit într-ale artelor medievale, Emil Hartmann, un cascador care  a jucat potrivit organizatorilor în sapte filme istorice, intre care Columna, Mayerling (in care l-a dublat pe Omar Shariff !),  Batalie pentru Roma sau în producţia Întoarcerea lui Vodă Lapusneanul.        

 În acest an Serbările Bistriţei Medievale 2010 sunt organizate cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa, Forumului German Bistriţa, Centrului Judeţean pentru Cultură şi Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, AJOFM, Asociaţiei saşilor bistriţeni din străinătate şi al Asociaţiei Nosner Land Bistriţa.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite