Bistriţenii şi-au făcut provizii de algocamin pentru „zile negre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţenii şi-au făcut provizii de algocamin de când au aflat că, din 1 februarie, acest medicament se va elibera doar pe bază de reţetă. Farmaciştii spun că vânzările la acest produs au crescut, faţă de luna trecută, cu 15% şi că, de regulă, tinerii sunt cumpărătorii frecvenţi.

Bistriţenii şi-au cumpărat mai multe cutii de algocamin în această lună faţă de decembrie 2010 de când au aflat că Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a dispus eliberarea acesutui medicament doar pe bază de reţetă de la 1 februarie. Vânzările la unele farmacii din Bistriţa au crescut cu circa 15%. „În farmacia Remedia, din Piaţa Centrală nr. 7, am avut vânzări cu 15% mai mari la algocamin faţă de luna decembrie. De regulă, tinerii sunt cei care cumpărătorii frecvenţi, nu pensionarii", susţine farmacista Maria Sârbuţ.

Aceasta consideră că algocaminul este un medicament bun consumat când e nevoie. De aceeaşi părere este şi preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bistriţa-Năsăud, Ionel Vasile. „Algocaminul e un medicament tradiţional, bun la toate. În cele două farmacii pe care le administrez am înregistrat o creştere de 10%", afirmă Ionel Vasile.

Sportivii, printre econsumatori

Unul dintre bistriţenii care şi-au cumpărat ieri algocamin se numără şi eleva Ana Maria Turcu de la Liceul cu Program Sportiv din oraş. „Mi s-a terminat algocaminul acasă şi am luat o cutie pentru a o avea la îndemână. Sunt sportivă şi când mă doare ceva iau algocamin", zice tânăra handbalistă.

Un alt bistriţean, Luţu Ghiduş, poliţist în oraş, afirmă că soacra sa, Lucreţia Molnar din Târlişua, a venit zilele trecute la Bistriţa şi şi-a cumpărat trei cutii de algocamin. „A auzit la televizor că algocaminul se va elibera pe bază de reţetă şi a venit să-şi ia mai multe cutii", spune poliţistul.

Doctorii de familie, încântaţi de restricţionare

Medicii de familie salută restricţionarea vânzării algocaminului. „În 30 de ani de experienţă am prescris de puţine ori algocamin. Colecţionarii de medicamente, adică aceia care obişnuiesc să ia medicamente, îşi fac acum stocul. Lumea trebuie să înţeleagă că medicamentul nu e o bomboană", este de părere doctorul de familie Tiberiu Podani.

Acestea îi sfătuieşte pe oameni când se confruntă cu probleme de sănătate să se adreseze unui medic specialist, nu unui farmacist. La fel se arată şi într-o rezoluţie a Consiliului Europei: este necesar un consult medical înainte de începerea utilizării medicamentelor care conţin metamizol.

ANM a luat decizia de a impune restricţii în eliberarea algocaminului după ce studii de specialitate au arătat că substanţa activă din componenţa algocaminului, metamizolul, poate duce la apariţia unei boli grave care duce la scăderea imunităţii. Hotărârea a fost luată după ce s-au depistat sute de îmbolnăviri la nivel mondial.

Algocaminul, interzis de 20 de ani  în SUA

Substanţa metamizol (numele universal al algocaminului) este interzisă de 20 de ani în SUA, Marea Britanie, Suedia, Danemarca. Ea se eliberează numai pe baza unei dovezi de la medic în state precum  Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Spania şi Ungaria.
Metamizolul a fost lansat pe piaţă în Germania anului 1921.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite