Bistritenii secolului XXI trăiesc ca-n Evul Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de extindere a reţelelor de apă şi canalizare vor începe în primăvara lui 2011
Lucrările de extindere a reţelelor de apă şi canalizare vor începe în primăvara lui 2011

Mai bine de jumătate din gospodăriile judeţului nu sunt racordate la sistemul de alimentare cu apă, iar de canalizare beneficiază doar o treime dintre locuitori. Un proiect de 83 de milioane de euro, cu finanţare europeană, va duce, în trei ani, la racordarea a 70% din populaţie la sistemul de apă şi canalizare.

Proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud", în valoare de peste 83 de milioane de euro, începe să prindă contur. După aprobarea finanţării în primăvara acestui an, autorităţile au semnat astăzi primul contract: cel de asistenţă tehnică. Cel mai mare plan de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţ presupune trei ani de lucrări în localităţile Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi şi Feldru. La finele anului 2013, peste 18.000 de locuitori vor fi racodaţi la sistemul de apă potabilă şi în jur de 30.000 la cel de apă uzată, astfel că accesul populaţiei la reţelele de apă şi canalizare va creşte semnificativ.

Lucrările încep în primăvară

Directorul societăţii Aquabis, principalul furnizor de servicii de apă şi canalizare din judeţ, Ioan Şandru, spune că lucările vor demara la începutul anului viitor. „Azi am semnat contractul de asistenţă tehnică pentru proiectul în valoare de 83 de milioane de euro. Lucrările ar trebui să înceapă din primăvară şi trebuie încheiate până în decembrie 2013. Beneficiari vor fi bistriţenii din oraşe şi toată comuna Feldru, în total cam două treimi din populaţia judeţului", explică Şandru.

Potrivit datelor de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), doar 30 la sută dintre locuitorii judeţului au acces la un sistem de canalizare, iar alţi 40 la sută sunt racordaţi la sistemul public de alimentare cu apă. La finele anului trecut, conform situaţiei de la Direcţia de Statistică, 37 de comune din cele 58 aveau reţele de distribuţie a apei potabile, iar reţele de canalizare existau doar în opt localităţi din mediul rural. „Aproape 128.000 de bistriţeni din cei 311.657 sunt racordaţi la sistemul public de apă, în jur de 32.000 fiind din mediul rural. Există însă şi localităţi în care sunt sisteme private de apă, ca Livezile sau Parva. În ceea ce priveşte sistemul de canalizare, din datele ANRSC rezultă că 86.465 de locuitori au acces la canalizare, doar 3.161 fiind cei din mediul rural", explică Sorina Drecşan, consilier în cadrul Prefecturii. „Doar 500 de familii sunt alimentate cu apă, adică în jur de 30 la sută din populaţia comunei. Până acum a fost foarte scump să facem un asemenea proiect. Feldru va beneficia de o staţie de epurare şi 12 kilometri de reţea de canalizare", spune primarul din Feldru, Ştefan Sângeorzan.

Ce prevede proiectul

În cadrul proiectului vor fi reabilitate conductele de aducţiune de pe 31 de kilometric şi va fi construită o reţea de încă 60 de kilometri. De asemenea, vor fi amenajate 13 staţii de pompare a apei uzate. Cea mai mare parte a finanţării, de 64 de milioane de euro, este asigurată din fonduri europene. Guvernul va aloca 10 milioane de euro, Aquabis contribuie cu 8, iar Consiliul Judeţean alocă în jur de 1,5 milioane.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite