Bistriţenii secolului XIX, în fotografiile lui Alexandru Roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii frumosului pot admira, la muzeul din oraş, o expoziţie de excepţie a lui Alexandru Roşu, unul dintre cei mai importanţi fotografi români ai Bistriţei din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea.

Peste 80 de reproduceri mărite după pozele lui Alexandru Roşu sunt expuse la Complexul Muzeal Judeţean din Bistriţa sub genericul „Alexandru Roşu - Cronică în imagini". Lucrările sunt de o calitate foarte bună şi înfăţişează, în cea mai mare parte, fotografii de familie, imagini ale reuniunilor meşteşugarilor bistriţeni şi ale unor monumente istorice precum Biserica Evanghelică. Expoziţia a fost pregătită de Elena Pleniceanu de la secţia de istorie a muzeului.

Ucenic la primul fotograf al Bistriţei

Alexandru Roşu a făcut parte din elita Bistriţei din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. El s-a născut la 9 ianuarie 1854, la Bistriţa. „Şi-a făcut uceinicia la primul fotograf al Bistriţei, Carl Koller. Ulterior s-a pregătit alături de cei mai buni fotografi de la Viena şi în 1881 şi-a deschis  propriul atelier în Piaţa Centrală nr. 22", povesteşte unul dintre cercetătorii ştiinţifici ai muzeului, Corneliu Gaiu.

Alexandru Roşu este cunoscut drept fotograful care i-a imortalizat pe memorandişti, liderii românilor transilvăneni care au trimis în 1892 o petiţie împăratului austro-ungar Franz Josef. În documentul respectiv, aceştia cereau drepturi etnice egale cu ale populaţiei maghiare, oprirea persecuţiilor şi a încercărilor de maghiarizare.

Apreciat de Nicolae Iorga

Sutele de portrete, imagini de grup şi albume ale oraşului evidenţiază marele talent şi sensibilitatea unuia dintre membrii elitei bistriţene de dinainte de Primul Război Mondial.

Elena Pleniceanu spune că marele istoric Nicolae Iorga îl aprecia pe Alexandru Roşu, pe care-l considera cel mai mare şi mai talentat fotograf român al epocii. „Iorga a fost în zona Bistriţei şi probabil atunci a văzut fotografiile memorandiştilor făcute de Alexandru Roşu, care i-au lăsat o plăcută impresie. De aceea, marele istoric spunea despre bistriţean că este cel mai talentat fotograf român al epocii", spune muzeograful Elena Pleniceanu.

Roşu a primit laude şi în 1881, când a participat la cea de-a doua expoziţie naţională a Astrei, unde a avut cele mai reuşite fotografii. Acelaşi Alexandru Roşu a realizat albumul de prezentare al Bistriţei la expoziţia naţională organizată la Sibiu din 1906.

Manifestarea „Alexandru Roşu - Cronica în imagini" este deschisă publicului până la sfârşitul lunii august, iar intrarea este liberă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite