Bistriţenii se războiesc de trei ani cu taxa de poluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia recentă a Curţii Comunităţii Europene care apreciază că taxa contravine legislaţiei comunitare le dă acum noi speranţe   Un avocat bistriţean care a câştigat zeci de procese de restituire a taxei spune  că instanţele trebuie să ţină cont de această decizie

Avocaţii bistriţeni sunt convinşi că decizia Curţii de Justiţie a Comunităţii Europene (CEJ) de la Luxemburg care a apreciat zilele trecute că taxa de poluare impusă în România contravine legislaţiei UE, va unifica practicile instanţelor româneşti.  Avocatul  Ovidiu Domnici spune că din 2008, de la primul proces câştigat de un avocat arădean care impunea restituirea taxei de primă înmatriculare instanţele din România au avut atitudini oscilante: „Au fost perioade când instanţele dădeau câştig de cauză celor care reclamau taxa, după care urmau luni de zile în care aceleaşi instanţe respingeau restituirea. Anul trecut de pildă, Tribunalele şi apoi Curţile de Apel au dat foarte multe decizii irevocabile în favoarea celor care contestau taxa. Ajungea să mergi în instanţă cu decizia de împunere, actul de primă înmatriculare în UE a autoturismului şi chitanţa de achitare şi lucrurile mergeau de la sine", spune avocatul care a avut zeci de procese de acest gen şi are clienţi cu decizii irevocabile, care şi-au primit banii înapoi.

Domnici este convins că acum decizia Curţii de Justiţie a Comunităţii Europene (CEJ) va influenţa instanţele : „Cu siguranţă se va schimba ceva, nu vor mai fi decizii contradictorii în privinţa taxei de primă înmatriculare. ", este convins avocatul bistriţean

Vrea taxa de 7000 de euro înapoi

Ioan Moldovan, administratorul unei societăţi comerciale din Bistriţa este unul dintre sutele de bistriţeni care se luptă în justiţie cu taxa de primă înmatriculare. În urmă cu doi ani a dat 7000 de euro numai pentru taxa de primă înmatriculare a unui BMW X3:„Să nu credeţi că este o maşină de lux, este o maşină obişnuită, de care mă folosesc. Când am cumpărat-o nu am realizat căt mă va costa atâta faptul că are 3000 de cm cubi. N-am de gând să-i las statului roman atâţia bani, plătesc şi impozit de 2400 de lei pe an pentru aceeaşi maşină. Unde se duc banii ăştia? Dacă era o taxă rezonabilă nu spuneam nimic",spune Moldovan. Bistriţeanul a câştigat anul trecut restituirea taxei la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, iar în martie se va judeca recursul făcut de Direcţia Finanţelor  la Curtea de Apel Cluj : „Sunt bani mulţi şi nu vreau să-i las, cer statului roman să-mi plătească şi penalităţile. Sper ca decizia curţii europene să fie de bun augur", spune administratorul bistriţean.

Potrivit datelor Ministerului Mediului în 2010 au existat 12.000 de procese pe taxa auto şi tot atâtea contestaţii din partea statului, în timp ce din 3.500 de procese finalizate numai 50 au fost câştigate de către stat.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite