Bistriţenii n-au parte de farmacie noaptea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmaciile din Bistriţa nu asigură garda decât până la miezul nopţii
Farmaciile din Bistriţa nu asigură garda decât până la miezul nopţii

Farmaciştii de gardă pot fi treziţi din somn după miezul nopţii doar pentru urgenţele Spitalului Judeţean. Situaţia din Bistriţa a ajuns la cunoştinţa ministerului care vrea să o remedieze prin noua lege a farmaciilor, susţin oficialii din sănătate.

Medicamentele pentru situaţii de urgenţă pot fi  obţinute în farmaciile din Bistriţa doar până la ora 24,00, iar în judeţ cel mult până la ora 21,00. După miezul nopţii farmacistul de gardă mai poate fi trezit din somn doar pentru urgenţele majore ale Spitalului Judeţean. Deşi asigură prin rotaţie serviciu de gardă, farmaciile din oraş nu sunt dispuse să-şi prelungească programul după miezul nopţii.

Situaţia trenează de mai mult de doi ani, iar oficialii din sănătate susţin că până la apariţia unor reglementări legale stricte nu pot face nimic: „Situaţia aceasta durează de câţiva ani, după ce o farmacistă a fost atacată de nişte indivizi care căutau medicamente psihotrope. De atunci n-au mai dorit să ţină farmaciile deschise noaptea, mai ales că majoritatea angajatelor sunt femei. Noi cunoaştem situaţia, dar nu avem pârghii pentru a interveni", spune Anca Andriţoiu, directorul Direcţiei deSănătate Publică Bistriţa-Năsăud. Preşedintele Casei Asigurărilor de Sănătate, Szekely Vilhelm a propus farmaciştilor mai multe soluţii, însă care, în lipsa banilor şi a personalului  n-au putut fi aplicate: „farmaciştii invocă faptul că angajatele nu se pot apăra de agresorii care cer medicamente pentru a se droga. Sigur că există posibilitatea de a-şi angaja prin rotaţie un gardian care să păzească farmacia de gardă. Soluţii s-ar mai găsi, însă, pe de altă parte  nu sunt bani şi nici nu-i putem deocamdată obliga", spune preşedintele CJAS.

Ministerul arată cu degetul judeţul

Într-un comunicat de presă postat zilele trecute pe site-ul Ministerului Sănătăţii despre situaţia farmaciilor din România, judeţul este trecut la capitolul, zone fără nicio  farmacie cu program permanent: „În judeţe ca Ilfov, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomiţa nu există nicio farmacie cu program permanent", menţionează comunicatul.  Potrivit preşedintelui CJAS, în timp ce în municipiu farmacistul de gardă poate fi trezit pentru urgenţe majore, în restul judeţului, după ora închiderii farmaciilor nu mai este nicio şansă de a-şi procura medicamente: „Ştim situaţia, însă doar o lege nouă a farmaciilor, aşa cum este cea la care lucrează cei din minister, ne poate da dreptul să-i obligăm pe farmacişti", explică şeful CJAS. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bistriţa-Năsăud, Vasile Ionel spune că în situaţia actuală nu poate fi asigurată garda în alte condiţii: „nu există personal, sunt farmacii cu doar doi angajaţi, în situaţia în care ar face de gardă ar însemna ca unul dintre colegi să fie liber a doua zi. ", spune şeful farmaciştilor.Situaţia farmaciilor îi nemulţumeşte pe bistriţeni, puşi să aprovizioneze din timp sau să suporte durerea până dimineaţă. „„Dacă se întâmplă ceva şi am nevoie de un medicament ce fac? Cred că o farmacie ar trebui să fie nonstop deschisă în oraş", se plânge Tiberiu Kerekes, un bistriţean de 63 de ani.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite