Bistriţenii îşi pot plăti cotizaţiile pentru pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florea Monda  spune că va plăti cotuzaţia şi va mai aştepta un an până la pensionarea soţiei
Florea Monda spune că va plăti cotuzaţia şi va mai aştepta un an până la pensionarea soţiei

De astăzi, ghişeele Casei Judeţene de Pensii pot încasa cotizaţiile celor care vor să îşi completeze stagiile de pensionare, după o săptămână în care sistemul informatic nu a funcţionat. Potrivit unei Ordonanţe de Guvern, publicate în Monitorul Oficial la începutul acestei luni, cei care au nevoie de completarea vechimii pentru pensionare pot plăti, până la finele anului, contribuţii pentru ultimii cinci ani.

Bistriţenii care au lucrat în străinătate cu acte în regulă, cei care mai au nevoie de maxim cinci ani până la pensionare sau persoanele sau care vor să se angajaze la stat şi nu au anii de vechime, pot să se pensioneze mai repede, dacă îşi plătesc retroactiv cotizaţiile sociale. Conform unei ordonanţe, cei în cauză plătesc în două luni, cotizaţiile  pe maxim ultimii cinci ani şi pot ieşi la pensie, dacă au stagiul de pensionare complet.

Derută printre bistriţeni

La ghişeele Casei  Judeţene de Pensii (CJP) au trecut câţiva zeci  de bistriţeni care au vrut să afle condiţiile de plată. Unul dintre ei este şi Florea Monda, un bistriţean din Mijlocenii Bârgăului. Acesta a vrut să plătească pentru soţia lui. „Soţia a cotizat şase ani şi are nevoie de 12 ani să iasă la pensie. Azi am aflat că se poate plăti doar pe  ultimii cinci ani, şi tot nu i-ar ajunge să se pensioneze. Nu ştiu ce să facem. Aşa plătim 100 de milioane de lei vechi şi tot mai aşteptăm un an până la pensie", spune bistriţeanul.  Terente Ciui, directorul adjunct al CJP, spune însă că ordonanaţa vine, totuşi, în spirijinul oamenilor. „Dacă nu era ordonanţa, ar fi trebuit să aştepte şase ani până la pensie", spune Ciui. Acesta mai explică  şi faptul că, prin acest nou sistem de plată retroactiv, sunt avantajaţi şi cei care au lucrat în sistemul privat şi vor acum să se angajaze la stat. „Acestora li se recunosc anii lucraţi şi îi ajută la calcularea  sporului de vechime", afirmă Ciui..  Teodor Chiciudean,directorul CJP, spune că ordonanţa este valabilă până la sfârşitul anului. „Multe persoane au lucrat legal  în străinătate şi s-au întors acum şi nu se pot pensiona, pentru că nu le este recunoscută perioada de cotizaţie. Trebuie să vină la noi să facă o cerere, să completeze o declaraţie că nu sunt pensionari, patroni , asociaţi sau persoane fizice autorizate şi apoi li se face o fişă. În fişă se menţionează perioada de cotizare şi se stabileşte valoarea cotizaţiei, actualizată cu rata de inflaţie", explică directorul. Banii se pot plăti intergral sau eşalonat, însă nu mai târziu de sfârşitul anului. Reprezentanţii CJP spun că nu pot estima câtţi beneficiari ai ordonanţei vor fi în judeţ, însă numărul lor este destul de mare pentru că, cei cinci ani acoperă perioada în care bistriţenii au plecat masiv la muncă în ţările europene.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite