Bistriţenii îşi pot fixa ceasurile după orologiul Bisericii Evanghelice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi, de la ora 11.00, odată cu deschiderea Zilelor Bistriţei, ceasurile din turnul Bisericii Evanghelice, monument istoric datând din secolul al XIII-lea, dau din nou ora exactă după o pauză de doi ani. Orologiul, donat de saşii bistriţeni din străinătate, a fost pornit prin satelit, la care este conectat permanent.

Ceasurile Bisericii Evanghelice, amplasate în cel mai înalt turn de piatră din Transilvania, au dat astăzi startul ediţiei din acest an a Zilelor Bistriţei. Oraşul împlineşte 746 de ani de la prima atestare documentară, iar locuitorii lui vor avea parte de un program diversificat din care amintim spectacole de muzică uşoară, populară, dans modern, demonstraţii aviatice, concerte rock. Bistriţenii îl pot asculta mâine seară, pe pietonalul din Centrul Istoric al oraşului, pe deja celebrul tenor Ştefan Pop, cel care este supranumit „noul Pavarotti". La acestea se adaugă nelipsiţi comercianţi de artizanat şi terasele cu mâncare şi băutură.

Zilele Bistriţei se desfăşoară în două locuri, pe pietonalul „Liviu Rebreanu" din centrul oraşului şi în Heidenfeld, aflat în cartierul bistriţean Viişoara, unde oamenii pot ajunge cu gratuit cu autobuze speciale pe care este inscripţionat „Heidenfeld".

Orologiul, pornit din satelit

Bistriţenii sunt bucuroşi că aud, din nou, bătăile ceasurilor Bisericii Evanghelice. Ei spun că acestea erau un reper pentru activitatea lor cotidiană. „Până acum doi ani, când a ars Biserica, ştiam cât e ora după ceasul din turn. Mă bucur că lumea face ceva pentru reabilitatea acestui monument care pentru noi, bistriţenii, e mai mult decât un simbol,e o parte din sufletul nostru", mărturiseşte Ana Hodăian, o vârstnică de 68 de ani care a trecut azi să vadă noul orologiu.

El a fost  montat zilele acestea de un meşter adus special din localitatea germană Passau (de unde este firma care a confecţionat orologiul).

„Azi, la ora 11.00, orologiul a dat ora. A fost pornit prin satelit, de care este legat în continuu, fapt care-l face cel mai exact ceas din Bistriţa", spune Hans Franchy, preşedintele Asociaţiei Saşilor din Germania şi Austria, cea care a donat ceasurile. Ele sunt asemănătoare cu cele distruse de flăcări acum doi ani. Deşi au un aspect medieval, ceasurile sunt foarte moderne şi au un sistem special cu ciocănele, care vor bate din sfert în sfert de oră.

Tot astăzi, schela care împrejmuieşte Biserica Evanghelică a fost coborâtă sub nivelul ceasurilor, în aşa fel încât acestea să fie vizibile.

Donaţie de mii de euro

Orologiul a costat în jur de 20.000 de euro, bani care au fost strânşi de saşii bistriţeni plecaţi peste hotare. „Costurile, cu tot cu montarea celor patru ceasuri, pe fiecare faţă a turnului, s-au ridicat la 60.000 de euro", afirmă Hans Franchy, un bistriţean stabilit în Germania din 1979.

Acesta crede că investiţia saşilor nu e una mare ţinând cont de tot ceea ce mai trebuie făcut pentru simbolul oraşului, Biserica Evanghelică.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite