Bistriţenii îşi doresc grădini spectaculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producători de decoraţiuni pentru grădini spun că numărul comenzilor este mare şi în extrasezon. Proprietarii de case se călăuzesc mai nou după mottoul: o casă frumoasă are nevoie de o grădină pe măsură.

Sculpturile din praf de marmură sau din granit sunt cele mai cerute pe piaţă. Prezenţa lor în număr relativ mare în grădinile bistriţenilor este o dovadă că oamenilor ne le mai este indiferent cum arată împrejurimile caselor.

Chiar dacă o statuetă poate costa chiar şi 3.000 de lei bistriţenii nu se zgârcesc când vine vorba de frumuseţea grădinii lor. „Am observat că toată lumea care vrea să îşi amenajeze o grădină sau o curte are acum pretenţii de lucrări din piatră naturală, granit sau marmură, în combinaţie cu lemn", spune Gheorghe Zăgrean, un producător din Beclean. Acesta a primit în ultima vreme numeroase cereri pentru fântânile arteziene, care au ca piesă centrală o sculptură din piatră naturală, ce înfăţişează o femeie. În principal, oamenii respectă principiul occidental „o casă frumoasă are nevoie de o grădină spectaculoasă". Cei care nu ştiu cum să procedeze pentru a obţine un rezultat spectaculos, pot să apeleze la specialişti în domeniul peisagistic. „Noi îi sfătuim în funcţie de arhitectura casei. Se poartă totuşi statuetele în formă de îngeri, iar tendinţa este spre amenajarea grădinilor în stil de parc englezesc, grădină italiană sau chiar japoneză", menţionează Oana Ignat, peisagist.

250 de lei pentru un vas de flori

Producerea de statuete de exterior a început să devină o afacere profitabilă, în condiţiile în care bistriţenii plătesc sume importante pentru o astfel de decoraţiune de grădină. Cele mai scumpe sunt sculpturile în marmură, care pot costa câteva mii de euro. Mai accesibile ca preţ sunt însă statuetele sau vasele ornamentale pentru flori, confecţionate din praf de marmură sau din granit. Pentru o astfel de lucrare, bistriţenii pot scoate din buzunar între 100 şi 3.000 de lei. Cele mai ieftine sunt piesele decorative mai mici: lebedele, capul de înger sau leii mici, care pot completa cu succes o grădină în stil englezesc şi care costă între 100 şi 300 de lei. La polul opus, se află fântânile pentru care bistriţenii pot scoate din buzunar între 2.500 şi 3.000 de lei. Potivit peisagiştilor, o grădină complet decorată costă în jur de 2.000 de euro.

Tuia, pe post de brad

Vegetaţia este obligatorie când vine voba de amenajare grădinilor. Tuia, ienupărul sau magnolia au fost cele mai cerute în această toamnă de către bistriţeni. „Pentru grădinărit am vândut cel mai bine persoanele fizice copăcei de tuia, dar şi gazonul a mers foarte bine", spune Ioana Cioanca, comerciant la „Ambient". Nu se mai poartă florile de grădină, iar specialiştii recomandă tuia pentru că este cel mai uşor de întreţinut. „Tuia suferă puţin iarna, pentru că plantele se îngălbenesc puţin, dar rămân un accesoriu potrivit pentru sărbători. Tuia, la fel ca brazii, se poate decora de Crăciun", susţine Oana Ignat, peisagist.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite